Jump to content

Nasljeđivanje iza očuha


gtrzic

Preporučene objave

Nakon smrti majke nasljednici smo ja i moj očuh. Nekretnina koja se dijelila bio je stan koji je bio mamin i prije izvanbračne zajednice, te kuća koju su izgradili zajedno. Stan smo trebali dijeliti popola, a kuću 1/4 meni, a 3/4 njemu. Dogovorno stan je pripao njemu, a mamina polovina kuće meni.

Očuh je sad teško bolestan, pa me zanima tko je njegov nasljednik: pošto nema djece, u liniji nasljeđivanja su njegova sestrična i nećak. Imaju li oni prednost preda mnom, s obzirom da je kuću gradio s mojom mamom, i da je stan čitav bio njen još prije te zajednice?

Ono što me dodatno muči je da oni nisu nikad sklopili brak. Živjeli su 25 godina u izvnabračnoj zajednici, a očuh me nije zakonski posvojio.

Očuh mi je usmeno obećao da ću ja za njim nasljediti njegovu imovinu, da li bi mi oporuka bila dovoljna, ili da razmišljam o nekakvom ugovoru o doživotnom uzdržavanju? S obzirom na njegovo fizičko stanje, već tražim dom za starije i nemoćne u kojem bi živio, i doplaćivat ću ga ja, da li je sam taj čin zbrinjavanja dovoljan, ili trebam ugovor kao zaštitu od zakonskih nasljednika? Ako napiše oporuku u kojoj se poziva na činjenicu da ga ja zbrinjavam, da li je moguće takvu obarati na sudu?

I možete li mi preporučiti nekog odvjetnika koji bi sastavio oporuku ili ugovor o doživotnom uzdržavanju?

Hvala!

uređeno: od gtrzic
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom niste posvojeni, vi niste zakonski nasljednik iza očuha.

 

Ali, kako očuh nema potomaka, ni (izvan)bračnog druga, a ni roditelja odnosno posvojitelja ili drugih predaka, a to su kategorije tzv. nužnih nasljednika, koji imaju pravo potraživati nužni dio, dovoljno će biti da očuh oporukom sve ostavi vama i tu će biti kraj priče. Sestrična i nećak očuha ne mogu tražiti nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija