Jump to content

tko je vlasnik


dandrle

Preporučene objave

Osoba a je darovnim ugovorom ovjerenim kod javnog bilježnika i prijavljenim na poreznoj ostavio u nasljedstvo kuču osobi b, međutim taj ugovor nije predan u gruntovnicu i nije upisan kao vlasnik. Nakon ostavinske rasprave u kojoj navedena kuča nije bila predmet ostavljanja, upisuje se kao vlasnik iste kuče osoba c na temelju koliko je provjereno da je oporuka s dva svjedoka i sumlja se u njezinu ispravnost. Tko je sad u pravu? Oporuka je napisana mnogo prije nego darovni ugovor. Može li se tužbom izmjeniti vlasnik na temelju ugovora o darivanju? koliki je rok da se može podnijeti tužba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije dobro provjereno. Upis vlasništva u zemljišne knjige ne može se izvršiti izravno temeljem oporuke, već samo rješenjem o nasljeđivanju, koje se može temeljiti na oporuci. No, u takvom slučaju je očigledno nekretnina bila dio ostavine utvrđen u ostavinskom postupku.

 

Dakle, opis vam je sasvim sigurno netočan.

 

Oporuka se može pobijati samo u ostavinskom postupku, a naknadno samo iznimno, ako su razlozi za pobijanje oporuke postali poznati nakon donošenja rješenja o nasljeđivanju.

 

Navedeni upis vlasništva može se pobijati na temelju darovnog ugovora bez obzira na valjanost ili nevaljanost oporuke ako obdarenik nije bio stranka u ostavinskom postupku niti je na nju pozvan (čl. 232 Zakona o nasljeđivanju, stavak (2) i (3)).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija