Jump to content

suvlasnicko pravo


gravosa

Preporučene objave

Pozdrav,

 

dakle,situacija je slijedeća. suvlasnik sam 1/3 a majka 2/3 dvosobnog stana posto se brat odrekao svoje trecine u njeno(majcino) ime. zanima me moze li ona dovoditi/pustati u stan bilo koga bez moga odobrenja. stan je u Dubrovniku I sad svako bi dolje na ljetovanje mukte. ovog ljeta sam bio u Dubrovniku sa kcerkom I nisam maltene imao mjesto za sjesti a kamo li spavati a meni ni dobardan da kazu.. pogotovo rodbina, bratove kceri I slicno. dolaze I odlaze kako ih volja.stovise ja na kraju platim struju, vodu, telefon kad oni odu. I sad mene zanima mogu li ja tome kao suvlasnik stati na kraj. sudskom zabranom majci da ih dovodi, zove bez mog odobrenja i da iko (osim mene I nje naravno) dolazi, odsjeda po desetak I vise dana u taj stan kad mene nema tamo.

 

hvala unaprijed na svakom savjetu

 

Marin

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li se radi o stanu koji je vašoj majci dom ili o stanu za odmor.

 

Ako vaša majka stanuje u tom stanu, stan nije fizički djeljiv jer bi se istovremenim korištenjem od strane više suvlasnika koji inače ne žive u zajedničkom kućanstvu narušavalo pravo na intimu i obiteljski život. U takvom slučaju suvlasnik koji ne koristi stan ima pravo na naknadu od strane suvlasnika koji ga koristi srazmjerno suvlasničkom dijelu, a dužan je - ako se drugačije ne ugovori - plaćati samo srazmjerni dio pričuve, dok sve ostale komunalne troškove plaća onaj tko komunalne usluge i koristi. To ujedno znači da onaj tko koristi stan može i pozivati goste po svojoj volji.

 

I ako takav stan nije fizički djeljiv, suvlasnici se mogu dogovoriti da ga koriste naizmjenično u nekom dogovorenom omjeru. Međutim, onoga tko koristi stan se ne može na takav način dijeljenja suvlasništva natjerati.

 

Ako stan služi za odmor, stan je djeljiv u smislu vremena korištenja, suvlasnici ga mogu dijeliti tako da ga svaki koristi određeno vrijeme, srazmjerno suvlasničkim udjelima, ali i drugačije, npr. kao u prethodnom slučaju.

 

Ako se ne može usmeno dogovriti o tome, najbolje je sastaviti ugovor, i to solemnizirani ugovor s klauzulom ovršnosti kojim će se defirati način korištenja stana odnosno naknada. Ako jedan suvlasnik ne želi takav ugovor, drugi može svoja prava ishoditi sudskim putem.

 

Ako vaša majka ne shvati ozbiljno vaš zahtjev da se točno definiraju prava i obaveze, preporučam vam da joj se prvo obratite pismenim putem, najbolje pismom s povratnicom, u kojem ćete na pristojan način točno izložiti svoje zahtjeve (npr. da dovoljno unaprijed ugovorite vrijeme kad ćete moći koristiti stan u primjerenim uvjetima) i/ili predložiti sklapanje odgovarajućeg ugovora. Ako to ne uspije, nađite odvjetnika koji će joj uputiti upozorenje pred tužbu, a ako ni to ne uspije, pokrenite sudski postupak.

 

Znam da takav načina saobraćanja s vlastitom majkom vrlo ružno djeluje, i da će vas koštati puno živaca, ali će vas još više koštati ako tokom više godina nećete imati pravog godišnjeg odmora, a popustljivošću ništa nećete postići

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na brzom odgovoru i opsirnom savjetu. ispricavam se sto nisam naveo upotrebu stana ali posteno da recem nije mi proslo kroz glavu.....

 

inace radi se o stanu koji je majci dom a ne o stanu za odmor, ona znaci zivi stalno u njemu.

s tim kad sam ja dole stalno me maltretira svadja se iz cista mira bez da ja provociram ili slicno. govori mi da sam ja gost, da je to njen stan da ona moze dovesti koga hoce I slicno. majka mi je pa je malo nezgodno. ipak imam neko postovanje prema njoj ali vidim da se situacija otela kontroli, glupo mi je da sa majkom idem po sudovima pa ne znam sto da radim.

 

zahvaljujem jos jednom

 

Marin

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija