Jump to content

Natječaj za državnu službu - rok za predaju prijave


meni tu nista nije jasno

Preporučene objave

Pozdrav svima,

nisam pravnik niti upravni referent po struci pa molim za pomoć one koji su bolje upućeni u upravno pravno od mene.

 

Naime, 2. listopada 2013. predao sam prijavu na natječaj za sudskoga zapisničara na općinskom sudu u Rijeci, što je bio i zadnji dan za pravodobnu prijavu. Prijavu sam predao u poštanskom uredu u Rijeci kao običnu pošiljku (nisam slao preporučeno jer bih već bankrotirao da se na svaki natječaj javljam preporučenom pošiljkom). Općinski je sud moju prijavu odbio (nije me smatrao kandidatom prijavljenim na natječaj), jer ju je zaprimio 4. listopada 2013. godine, što znači izvan roka, o čemu me je i pisanim putem obavijestio.

 

Na zaprimljenu obavijest uložio sam prigovor, na što mi Općinski sud nije odgovorio upravnim rješenjem kako je to propisano odredbama članka 12. stavka3., članka 122. stavka 2. i članka 156. ZUP-a, uputio sam zahtjev za inspekcijskim nadzorom Upravnoj inspekciji.

 

Upravna inspekcija 7. veljače donijela je upozorenje kojim se Općinskom sudu u rijeci nalaže da mi na prigovor mora odgovoriti rješenjem. U istom aktu navode i je moja pošiljka predajom u poštanskom uredu (neovisno o načinu na koji je poslana) predana unutar roka, te da je isto mišljenje zauzeo i pučki pravobranitelj, a isto je objavljeno i na ww.zup.hr.

 

Općinski mi je sud potom izdao rješenje na koje sam izjavio žalbu Odboru za državnu službu.

Odbor za državnu službu odbio je moju žalbu tumačeći kako Iz navedenih odredbi (članak 72. stavak 1. i 2. ZUP-a) jasno proizlazi da je svaki podnesak upućen poštom potrebno da bude odaslan preporučenom pošiljkom kako bi se dan predaje pošti smatrao danom predaje javnopravnom tijelu, dok se drugi dio citiranog stavka koji navodi predaju ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga odnosi na druge načine predaje podnesaka, primjerice putem brzojava.

 

U tom 2. stavku stoji da: ukoliko je podnesak upućen poštom preporučeno ili predan ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga, dan predaje pošti, odnosno ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga smatra se danom predaje javnopravnom tijelu.

 

Budući da Hrvatska pošta je ovlaštena za pružanje poštanskih usluga, i da na stranicama www.zup.hr stoji tumačenje navedenih zakonskih akata kako slijedi:

 

Stranka ne smije biti dovedena u neravnopravni položaj zato što je unamjeri poštivanja zadanog roka predala podnesak, preporučenom ili običnompoštom, putem ovlaštenog pružatelja poštanskih usluga. Predaja podneskapreporučenom poštom je način predaje koji stranka bira radi svoje sigurnosti teda bi mogla dokazivati pravodobnost predaje podneska u slučaju gubitka pošiljkeili druge nepredviđene situacije koja se može dogoditi u predaji podneska, anije uvjet koji mora ispuniti da bi se podnesak smatrao predanim u roku; nije mi jasno na temelju kojih se to zakon i tumačenja datum predaje pošiljke običnim putem razlikuje od datuma predaje pošiljke preporučeno.

 

Hvala svakomu tko je uspio doći do kraja ove pisancije, a molim i ako mi netko može protumačiti navedene zakone (odnosno rokove koji se primjenjuju na pošiljke poslane običnim putem i pošiljke poslane preporučeno) da ne ulazim u upravni spor, a da sam nešto previdio nešto očito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Datum predaje postoji i na običnoj pošiljki, postoji naljepnica koju je pošta nalijepila i gdje stoji točan datum i vrijeme zaprimanja pošiljke. Općinski sud poslao mi je presliku te omotnice u svom odgovoru i na njoj se jasno vidi datum zaprimanja pošiljke u pošti, a i sve su instance kojima sam se žalio potvrdile da je pošiljka u poštanskom uredu predana na zadnji dan roka.

P.S. hvala na brzom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija