Jump to content

nasljedstvo


anonimno

Preporučene objave

živim s majkom i imam polubrata po njenoj strani koji ne živi s nama već 20 god i ima svoju obitelj.majka posjeduje stan koji želi prepisati na mene a brat želi angažirati odvjetnika da podijeli taj stan protiv majčine volje.majka mu je rekla da stan želi ostaviti samo meni jer je on stambeno situiran i nikada je ne posjećuje osim danas kad je došao zatražiti polovicu svega.u deset godina je došao tri puta majci u posjetu i nikada u taj stan nije uložio ni kune.kakva su njegova prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vama majka zeli dati stan, neka Vam ga odmah daruje. Tu nitko ne moze nista. Moze se buniti tko hoce, stan je njezin i ona ga moze darovati kome zeli. Ako zelite sprijeciti polubrata u njegovim nakanama, tada darovni ugovor napravite jos danas i sutra ujutro ga odmah dajte na provedbu.

 

On se poslije moze zaliti, ali to ce u tom slucaju postati nebitno.

 

Nakon njezine smrti ima pravo na nuzni dio, u tom smislu se morate pripremiti, ali ga majka opet oporukom moze "izbaciti" iz nasljedstva. Kada kazem da se morate pripremiti za nuzni dio, to znaci, ako je u trenutku njezine smrti ostalo imovine koja glasi na nju.

 

Gledajte, nitko nikome ne zeli zlo, kamoli Vasoj majci, bilo bi najljepse kada bi mogla zivjeti jos sto godina, pa kako bude ... ali zivot ide dalje. Ako Vasa majka uistinu zeli dati nesto za zivota Vama, tada Vas polubrat ne moze tu nista napraviti, ali to morate uciniti odmah. Nakon majcine smrti, ako po ostavinskoj raspravi iza majke ne ostaje nikakova imovina, tada ni Vas polubrat nema sto dobiti.

 

Mozda sam Vas krivo shvatio, ako jesam, ispricavam se, ali mislim da sam dobro razumio u cemu je problem. Na darovni ugovor se ne placa u Vasem slucaju porez (provjerite za svaki slucaj), ako je imovina Vase majke "cista" (nema hipoteka, jedna cjelina, cisti zk-ulozak, rascisceno gruntovno stanje), tada darovni ugovor mozete i sami popuniti (kupite obrazac u knjizari) i odnijeti javnom biljezniku na ovjeru.

 

Ali, ako u vlasnickom listu Vase majke nije sve rascisceno, bolje da uzmete odvjetnika koji ce sve to napraviti kako treba, da se ne bi poslije kajali, ali morate biti svjesni da to ima svoju cijenu u odnosu na vrijednost nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam na Vašem odgovoru.Majka mi upravo govori da na taj stan ima ugovor o otkupu stana na 28 godina a otplaćuje ga već deset al u tom ugovoru je navedena riječ hipoteka,to se vjerojatno odnosi na osiguranje općine koja je prodala stan?Da li se mogu napraviti i darovni ugovor i oporuka,jer majka želi napisati oporuku koja bi stajala zatvorena na sudu???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vasa majka otplacuje stan, to u osnovi nije problem. Naime, darovnim ugovorom hipoteka se prenosi na - Vas, zajedno sa nekretninom.

 

Medjutim, bilo bi jako dobro da prvo kontaktirate odvjetnika te nosioca hipoteke kako ne bi doslo do nezeljenih komplikacija.

 

Prije odlaska do odvjetnika i nosioca hipoteke (otidjite osobno, bit ce brze), izvadite najnoviji vlasnicki list (iz zk uloska). Ukoliko imate srece da je Vase stanje zk uloska preneseno na Internet, mozete ga i sami pogledati (nesluzbenu kopiju) na stranici

 

www.pravosudje.hr

 

gdje birate elektr. knjige, na dnu stranice je "ULAZ" na koji treba kliknuti, a zatim morate znati broj kat. cestice odn. zk-uloska (nakon odabira opcine).

 

Zna se dogoditi da je sustav preopterecen, malo pricekajte, probajte par puta, jednom cete uspjeti uci.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji u pravu institut vraćanja dara zbog povrede nužnog dijela. Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina odmah prelazi da davatelja uzdržavanja i ne može se tražiti nužni dio. Zato je to bolje napraviti nego darovanje. Najbolje je da se kći raspita kod stručnjaka za savjet što napraviti i kako se osigurati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija