Jump to content

Neisplata plaće - otkaz - prijava poslodavca


Prevoditeljica

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za savjet kako postupiti u sljedećoj situaciji. S 1.5.2013. sklopila sam trajni ugovor o radu. S promjenom vlasnika početkom ove godine počeli su problemi poput:

 

- kašnjenja isplate plaće za 1., 2. i 3. mj.

- neodgovarajuća isplata troškova prijevoza (s promjenom sjedišta firme nije prilagođen iznos troškova prijevoza)

- neisplata dnevnica za službena putovanja u inozemstvo

- neizdavanje putnih naloga

- prekovremeni sati (često ostajanje u firmi do 3-4 sata ujutro i rad vikendom)

- obavljanje privatnih poslova za poslodavca

- neplaćeni rad za drugu tvrtku u vlasništvu poslodavca

 

S obzirom da se firma u kojoj sam zaposlena tek probija na tržište, svojevoljno sam prihvatila takav oblik rada bez većih prigovora, vjerujući (naivno) poslodavcu da će moj trud biti nagrađen s prvim pozitivnim rezultatima poslovanja.

 

Međutim, u ovom trenutku nije mi isplaćena plaća za 8., 9. i 10. mjesec. Sudeći po svemu neće biti niti za 11. Obrasci neisplate plaća pušteni su u poreznu. Poslodavac se rijetko pojavljuje u tvrtci i gotovo je nemoguće do njega doći. Želim otići ali, naravno, voljela bih naplatiti bar dugove za posljednje 3-4 plaće, što je minimum svega što sam napravila za firmu. Poslodavca sam obavijestila o svojoj namjeri i zamolila ga da mi ponudi rješenje kojim se ne bi oštetila ni jedna strana. Ni nakon mjesec dana nisam dobila odgovor osim uobičajenog odugovlačenja da će "plaće biti puštene za dva dana". Zanima me kako postupiti u ovoj situaciji i kako funkcionira sustav:

 

1. Hoće li s mojim otkazom koji se temelji na kršenju radnog odnosa biti automatski pokrenuta prijava protiv poslodavca? Kako?

 

2. Moram li poslodavca prijaviti inspektoratu rada?

 

4. Kolega je bio do prošlog tjedna član uprave i jedna od odgovornih osobom, međutim, ne bih ga htjela oštetiti jer je u istoj situaciji. Hoće li se i njega retrogradno teretiti za kršenje radnog odnosa u slučaju moje prijave poslodavca?

 

5. Otkaz postaje valjen tek nakon potpisivanja obiju strana? Poslodavac se rijetko pojavulje u tvrtci.

 

S obzirom da sam većinu godine bez plaće, morala sam se zadužiti te bih voljela znati i koja je najveća mogućnost naplate barem dijela dugova od poslodavca.

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana,

prije otkazivanja trebali biste poslodavcu uputiti ZAHTJEV za ZAŠTITU PRAVA kojim ćete ga upozoriti na propuste koji ste naveli u postu i upozoriti ga na poslijedice ukoliko ćete biti primorani priajviti ga insektoratu za radne dnose i u krajnoj linji obratiti se nadležnom sudu.Poštom,peporućeno, sa povrtnicom. Poslodavac bi van trebao odgovoriti u roku 15 dana. Ukoliko vam ne odgovori li odgovori negativain prjavite ga Ispktoratu za radne odnose i utužte ptraživanja. Potražvanja po osnovi plaća ne zasarjvaju tri godine.

 

Odgovori:

 

ad.1 Vi otkaz možete dati na sljedeće načine:

a)Ugovor o radu kao radnik možete redovno otkazati u svako doba, bez navođenja razloga. Dakle, nije potrebno postavljati zahtjev poslodavcu za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu, a sve što ste naveli kao razloge zbog kojih želite raskinuti radni odnos s poslodavcem ne morate navesti u otkazu.

 

Prilikom redovnog otkazivanja ugovora o radu od strane radnika, primjenjuju se otkazni rokovi predviđeni ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili odredbama članka 114. Zakona o radu. U slučaju kada radnik ima osobito važan razlog, a radnik redovito otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može trajati duže od mjesec dana bez obzira na otkazne rokove predviđene Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu radnika.

b) u slučaju da izvanredno otkazujete ugovor o radu, tada se ne primjenjuju odredbe o otkaznim rokovima, već je prestanak radnog odnosa momentalan. Kada radnik izvanredno otkazuje ugovor o radu isti mora pisano obrazložiti, a izvanredno se može otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. Opravdani razlozi za izvanredni otkaz su teške povrede obveza iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, a što je teška povreda obveze iz radnog odnosa ili druga osobito važna činjenica se ocjenjuje od slučaja do slučaja. Prema sudsoj praksi neisplta plaćaje dostatan i opravdan razlog za izvanrdni otkaz

 

I redovni i izvanredni otkaz moraju biti upućeni pisanim putem poslodavcu, a otkazni rokovi (prilikom redovnog otkazivanja ugovora o radu) teku od dana dostave otkaza poslodavcu.

Sudeći prema vašem pisanju vi ćete se odlučiti na drugu opciju jer potržujte plaće.

 

ad.2 sam vam odovorio

ad.3.ne vidim kakve veze im vaš pijatelj i poradi čega bi on imao posljedice!!

ad.4. Otkaz ugovora o radu je jedostran akt i izraz je volje jedne strane iz ugovora (u ovom lučaju vaše volje)...za razliku od sporzumnog PRESTANKA(ne otkaza) radnog odnosa kada je potrebna volja obiju strana iz ugovora.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija