Jump to content

Smjenski rad


mmmmmm

Preporučene objave

Radim u firmi koja se bavi pružanjem socijalnih usluga. Radim u smjenama,najčešće druga ili noćna koja počinje u 15h ,a završava u 9h idućeg dana ili ista vikendom od 15h do 11h idućeg dana što je u komadu 18h ili vikendom 20h ,noćni rad nije evidentiran u satnici ,a samim tim niti plaćen uz objašnjenje da je to uređeno internim pravilnikom o radu. Izlazak iz noćne smjene bilo to u 9 ili u 11h smatra mi se slobodnim danom. Svaki tjedan u slobodno vrijeme imamo sastanak koji traje 3-4 h koji se svodi na vrijeđanje zaposlenika i naravno ne ulazi u satnicu,prije godinu dana bila je inspekcija rada i ništa sve je uređeno internim pravilnikom .

Zanima me da li je stvarno zakonom odobreno, da iako sam na poslu cijelu noć,od 22 h do 6 h ujutro, da mi taj rad nije plaćen i nigdje se ne navodi!! A sve zbog navodnog internog pravilnika o radu!

Znači moj radni dan vam počinje u 15 h do 22 h, iako ne idem kući poslije 22 h nego ostajem na poslu,zato što mi je to smjena i tek u 9 ujutro idem kući.

 

Nadam se brzom odgovoru, unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

rekli ste između ostaog:"....noćni rad nije evidentiran u satnici ,a samim tim niti plaćen uz objašnjenje ( Tko Vam je dao objašnenje?)da je to uređeno internim pravilnikom o radu...."Nejasno je imate li na uvid taj Pravilnik? Ako nemete, trebali biste ga tražiti od onoga tko vam je dao "objašnjenje" na što je isti i obvezan, pa će Vam situcija vezano za Vaš pitanja biti jasnija i to sve prema:Na temelju članka 27. stavka 5. Zakona o radu (»Narodne novine« broj 93/14) ministar rada i mirovinskoga sustava donosi

PRAVILNIK

O NAČINU OBJAVE PRAVILNIKA O RADU

Članak 1.

(1) Ovim se Pravilnikom uređuje način objave pravilnika o radu kojeg donosi poslodavac u skladu s člankom 27. Zakona o radu.

(2) Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 2.

Poslodavac može donijeti pravilnik o radu koji se primjenjuje na sve radnike zaposlene kod toga poslodavca, odnosno može donijeti posebne pravilnike za pojedina poduzeća i dijelove poduzeća poslodavca, odnosno pojedine skupine radnika.

Članak 3.

(1) Pravilnik i posebne pravilnike poslodavac je dužan objaviti.

(2) Poslodavac je dužan na zahtjev i o trošku radnika, omogućiti izradu preslike pravilnika.

Članak 4.

(1) Pravilnik se mora objaviti na način da bude dostupan na uvid radnicima i izložen na vidljivom mjestu u prostorijama u kojima oni redovito borave tijekom radnog dana.

(2) Pravilnik se može učiniti dostupnim radnicima i njegovom objavom na internim mrežnim stranicama, odnosno na zahtjev radnika, dostavom elektroničkom poštom.

Članak 5.

Posebni pravilnici mogu se objaviti na način propisan člankom 4. ovoga Pravilnika, a obvezno se objavljuju na način da budu dostupni na uvid radnicima kojima su važna pitanja uređena na poseban način tim pravilnicima i izlažu se na vidljivom mjestu u prostorijama u kojima ti radnici redovito borave tijekom radnog vremena.

Članak 6.

Poslodavac koji radi opravdanih razloga ne može pravilnik i posebne pravilnike objaviti na način utvrđen člancima 4. i 5. ovoga Pravilnika dužan je, odmah po njihovom donošenju, obavijestiti radnike o donošenju pravilnika pisanom objavom na vidljivom mjestu u svojim prostorijama ili putem osobe koja rukovodi pojedinom skupinom radnika, te odrediti osobu ili osobe kod kojih radnici tijekom radnog vremena mogu iste dobiti na uvid, a može ih objaviti i putem internih mrežnih stanica.

Članak 7.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu objave pravilnika o radu (»Narodne novine« broj 67/10).

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija