Jump to content

računalna prijevara


anonimno

Preporučene objave

Poštovani kolege forumaši,

imam jedan slučaj iz prakse za koji je zatraženo moje mišljenje pa ga dijelim ovom prilikom s vama.

 

Dakle jedna osoba (da sada ne iznosim osobne podatke), objavila je na jednom vjerskom forumu priču o bolesnoj djevojci iz jednog našeg grada u Slavoniji i kako je potrebno skupiti novce za njenu operaciju u Padovi. dala je broj žiro računa i osobne podatke djevojke. Kasnijom provjerom utvrđeno je da je žiro račun otvoren na njeno ime a ne na ime djevojke za koju se traži pomoć te je također utvrđeno da ta djevojka (kojoj treba pomoć), ne postoji i da je očigledno riječ o prijevari. Kako su neki ljudi već uplatili novce osjećaju se prevarenim i traže pomoć po ovom pitanju.

 

Kako se meni čini ima elemenata za kazneno djelo prijevare ( moguće jedne njenje varijante - računalne prijevare čl.224.a) i čini mi se da se može podnijeti kaznena prijava. E sad kome, da li policiji po mjestu prebivališta počiniteljice ili policiji po mjestu prebivališta prevarenih osoba? Kako dalje postupa Državno odvjetništvo po tom pitanju?

Dokazi s kojima se raspolaže su uplate na žiro račun koji glasi na jednu osobu te ne mogućnost lociranja osobe za koju se pomoć traži. Posjeduju se također osobni podaci osobe na koju glasi žiro-račun.

 

Hvala na savjetima i suradnji po ovom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Evo ovako: kada ljutita žena zeteče svog supruga kako surfa internetom gledajući gole tete, pa uzme tastaturu i mazne po glavi... to nije kompjutorski kriminal, već nanošenje lakih ili nedajBože teških tjelesnih ozljeda.

Isto tako, a sudeći po svemu navedenom, u konkretnom slučaju ne radi se o računalnoj prijevari, već o prijevari "vulgaris", tj. "običnoj" prijevari iz čl. 224.

Kaznena prijava može se podnijeti bilo gdje, bez potrebe za dodatnim konzultacijama sa DO-om. Pri tome je potrebno priložiti raspoložive dokaze (uplate na žiro račun). Vjerujem da policiji ne će biti problem locirati osobu koja je to izvela jer na internetu ostaje svekoliki trag počinitelja... osim AKO nije teški komjutorski frik... u što ne vjerujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija