Jump to content

tužba protiv "cesta"


anonimno

Preporučene objave

pa bavim se naknadama pa ću probati pomoći...

u ovoj situaciji bi vam trebali solidarno odgovarati hrvatske ceste (odnosno auto ceste, županijske ceste ili grad tj. općina, ovisno na kojom rangu prometnice se nezgoda dogodila), te pravna osoba koja je sa nekim prije navedenim imala sklopljen ugovor o održavanju prometnice. Odgovara se po Zakonu o javnim cestama, te sukladno opčim praviima Zakona o obveznim odnosima.

U vašem predmetu nekoliko je ključnih pitanja:

1. da li je taj šoder na cesti opasna stvar? ukoliko jest (a pitanje je da li je tako, jer npr. led ili kamen na cesti jesu), tada bi tuženi bili dužni dokazati da nema na njima krivnje za nastanak nezgode, tj. oni bi bili dužni predložiti i platiti prometno vještačenje. ukoliko ne, teret izvođenja tog dokaza pada na vas.

2. koliko je vremena prošlo od nanosa tog šodera na cestu do nezgode? naime, ukoliko je riječ o kratkom periodu, te tuženi nisu objektivno ni mogli reagirati tada bi oni bili oslobođeni krivnje. no isto će teško dokazati, jer iako je njihova zakonska dužnost da im ophodnja ceste ćesto vrši nadzor nad istom (nekoliko puta dnevno) u praksi to nije ni približno tako.

3. da li postoji doprinos oštećenika, tj. vas, nastanku i visini štetnih poslijedica? dakle, pitanje je da li ste se kretali dozvoljenom brzinom, da li ste nosili kacige (ukolio ste pretrpili ozljede glave), dakle općenito da li su vašom krivnjom štetne poslijedice veće od onih koje bi inače nastupile.

ukoliko tražite i nematerijalnu štetu morate predložiti i određena medinska vještačenja, a po kojim specijalistima ovisi o vašim ozljedama. ukoliko tražite samo materijalnu štetu na vozilu treba priložiti račune popravka, a ukoliko istih nema ili je riječ o totalnoj šteti opet je na prometnom vještaku da prociijeni visinu iste.

P.S. pa kad kažu da su usluge odvjetnika skupe...:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... i zaboravio sam, ne treba nikakovo "osiguranje dokaza" kako je u onom postu navedeno, jer pretpostavljam da je policija izašla na lice mjesta i napravila zapisnik u kojem je konstatirala oštečenja, ozljede, te prisustvo šodera na cesti, a kako je riječ o javnoj isprvai to je sasvim dovoljno za utvrditi uzročno poslijedičnu vezu šodera i štete. ukoliko zapisnika nema tada bi preostalo tražiti svjedoke, saslušavati vas kao stranke, vršiti iočevid i slično što ne bi baš bilo dobro..

u svakom slučaju, postupak će trajati duuuuugo, jer ovi postupci uvijek traju godinama do prvostupanjske odluke, a svi tuženi se uvijek žale u cijelosti, dakle... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nosili smo kacige, policija je bila na mjestu događaja i sastavila zapisnik u kojem stoji da je cesta bila suha i čista, ali smo mi izvadili slike koje su isti slikali (policija) na kojima se jasno vidi da to uopče nije tako i da je bilo šodra.

Materijalne štete nema nego tjelesne ozljede kod oba sudionika.

A u zapisniku su i veličinu štete krivo napisali, da je dečko imao teže ozljede a ja lakše, a bilo je obrnuto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija