Jump to content

Zamršeni slučaj


privatejocker

Preporučene objave

Djed je u suglasnosti sa braćom i sestrom napravio kuću na ovećoj parceli. Umro je 1980. Prabaka je umrla 1982g i napravila oporuku kojom je podjelila cijeli taj prostor na 4 djela. No poradi svađe između druga dva suvlasnika oko prava služnosti puta nikad nije provedeno do kraja tj na gruntovnici su svi svima suvlasnici u 1/4 iako se zna čija je čij parcela. Ja sam od ujaka otkupio kuću s placom tj njegovu 1/4. Ujak je lani umro i na opće veselje ostavio dugove. A svatko je upisan svakome na parcelu i tu i na drugim mjestima. Kompletan njegov dio je sudski vještak procjenio na 140000kn. S moje parcele i kuće je on kupoprodajnim maknut ali su ostali suvlasnici ostali.

 

Ja sam u trećem nasljednom redu i sad ću biti pozvan kod bilježnika pa me zanima što mi je činiti s obzirom da je ujak bio dužan banci cca 20000kuna no njegova udovica(u tom braku on nema djece) je priložila izjave svjedoka da je njen sin digao kredit u visini od 60000kuna tobože za obnovu njene obiteljske kuće. No ujak se na ugovoru o kreditu ne vodi niti ima ima ikakav njegov pisani trag.

 

Kad mi je majka bila na ostavinskoj javni bilježnik joj nije htio reći je li taj dug sa kamatama ili bez kamata a isto tako taj dug od njegove udovice i dalje stoji u predmetu a meni se njezini dugovi ne vraćaju.

 

Napominjem da će vjerovatno biti štala i sa suvlasnicima koji će na već podjeljene parcele imati i općinu umjesto njega. Zanima me kako se postaviti na ostavinskoj raspravi i koja prava imam prije nego , eventualno prihvatim nasljedstvo? Ukoliko ne prihvatim nasljedstvo zanima me koje su opcije po pitanju ostalih suvlasnika jer su i oni uknjiženi kao suvlasnici na parceli i kući.

 

Znam da će to prodavati općina ako ja ne prihvatim i zanima me da li se onda ta imovina prodaje u kompletu ili će biti prodavana njegov udjel po svakoj posebnoj parceli.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što je ujakova udovica nakeljila uz izjavu 2 svjedoka da je njen sin za, tobože, ujaka digao kredit. Zanima me da li se na to prije odluke o ne/prihvaćanju ostavine može podnijeti prigovor? Ni ona nije prihvatila nasljedstvo. Ako tako ostane neće ga prihvatiti nitko. Jednostavno njegov udio ne vrijedi toliko. Koliko vidim bez advokata to neće ići.

PS hvala kompa na trudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me da li se na to prije odluke o ne/prihvaćanju ostavine može podnijeti prigovor?.

u ostavinskom postupku se uopće neće o tome raspravljati,niti će banka smatrati umrlog kao dužnika,budući da joj je vrlo dobro poznato s kim je sklopila ugovor o kreditu,no nebitno,Vi ako se odreknete nasljedstva nemate uopće više razlog voditi brigu tko je i zašto dizao kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija