Jump to content

Nasljeđivanje maćehe i pokćerke


Dubranec

Preporučene objave

Suprug i nemamo djece, a on ima kćer iz prvog braka. Za vrijeme vanbračne zajednice i kasnije braka stekli smo 2 nekretnine. Jedna je moje vlasništvo 1/1 jer je kupljena poklonjenim novcem mojih roditelja, gotovinom koju su oni dobili nasljedstvom (o tome nismo sačinili nikakav dokument).

Druga nekretnina je kupljena zajednički zarađenim novcem i kreditom supruga i upisana kao vlasništvo moga supruga 1/1.

Pitanje glasi: kako dijelimo nekretnine suprug i ja u slučaju razvoda, a kako njegova kćerka i ja u slučaju smrti mog supruga?

Da li ja mogu samostalno (bez njegovog pristanka) prodati svoju nekretninu za vrijeme braka i kako se onda dijeli novac na mom računu u banci u slučaju razvoda, a kako u slučaju njegove smrti?

Na koji način mogi izvojiti vlasništvo nad svojom nekretninom da se ona ne smatra bračnom stečevinom?

uređeno: od Dubranec
greška u tekstu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša nekretnina je vaša vlastita imovina (kao i novci dobiveni za nju) te ne ulazi u bračnu stečevinu, i nju nasljeđuju isključivo vaši nasljednici (trenutno vaš izvanbračni suprug).

 

Druga nekretnina je (izvan)bračna stečevina u kojoj, neovisno o tome što stoji u ZK, oboje imate po 1/2 dijela, što bi i u slučaju razvoda bilo tako određeno sudskom odlukom. Partnerovu 1/2 dijela te nekretnine naslijedili biste (trenutno) vi i njegova kćerka u jednakim dijelovima, dakle svaka po 1/4 dijela. Osim jasno, ukoliko bi oporukom bilo drugačije određeno. Jasno, kredit se također nasljeđuje (ako u međuvremenu ne bude bio otplaćen).

 

Ako ste nesigurni glede budućnosti, možete sve ovo regulirati i napismeno putem bračnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Zasada su dobri međusobni odnosi, međutim njena majka oduvijek ima financijske apetite prema bivšem mužu, mada su nakon rastave obje ostale situirane.

Znam da na eventualnoj ostavinskoj raspravi moja imovina neće ni biti predmet ostavine, međutim brine me da li pokćerka može pokrenuti postupak za utvrđivanje bračne stečevine i potraživati očev dio i u onoj drugoj nekretnini jer je i ona kupljena za vrijeme braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija