Jump to content

Zaštićeni stanari


janflego

Preporučene objave

Imam problem sa stanom u Omisu, situacija je sljedeca;

 

Na taj stan polaze pravo obitelj, odnosno nasljednici (njih jedno 10-ak) i podigli su parnicu u kojoj tuze da zasticeni stanari nemaju pravo tamo zivjeti, odnosno da zive protuzakonito jer je to prvotno prije puno godina bio njihov stan ali je nacionaliziran. Nakon sto je stan nacionaliziran (prije cca 60-70 godina) je od strane grada dodijeljen baki trenutnih zasticenih stanara (bila je cijeli radni vijek profesorica pa joj je skola dodijelila taj stan uz najamninu koja se uredno placa od tada do dana danasnjeg). Postoji papir (ugovor) u kojem se baka navodi kao sasticeni stanar.

 

 

Pa su onda unuci (unuk i unuka) to naslijedili i sad su oni zasticeni stanari (imaju prijavljeno prebivaliste na toj adresi i uredno placaju mjesecni najam) i zele stan urediti time da je vec u stan ulozeno dosta novaca, cca 16000 kn za pocetak uredjenja (dok ova obitelj koja polaze pravo na stan nije fizickom silom zaustavila radove), te kompletna nova stolarija.

 

Do sada se vec desetljecima koristio stan bez ikakvih problema do prije par tjedana kada je jedan od ljudi koji polazu vlasnicko pravo na stan (jedan od nasljednika koji su podigli parnicu protiv zasticenih stanara kako bi ih izbacili i dosli ponovno u posjed stana), su provalili u stan, izbacili radnike van i promijenili brave. Prijavljeni su policiji no ista se oglusila da oni tu nista ne mogu pa su zasticeni stanari ponovno provalili u stan i promijenili opet brave.

 

 

 

 

Postoji otegotna okolnost (tako je barem definirana od jednog zagrebackog odvjetnika dok se s istim misljenjem odvjetnici u Splitu ne slazu); nitko ne zivi u stanu svaki dan, cijelu godinu vec povremeno tokom godine i za vrijeme ljeta. Da li je to zaista otegotna okolnost za gubitak stana ili prava zasticenog stanara ili nije? Jer stan se u principu koristi od strane zasticenih stanara nekoliko mjeseci u tokom godine i cijelo ljeto.

 

 

 

 

Druga buduca otegotna okolnost je da (isto po misljenju drugog odvjetnika) ce zasticeni stanari u jednom trenutku stupiti u vlasnistvo drugih nekretnina a u tom slucaju navodno se gubi pravo na status zasticenog stanara. Da li je to tocno; znaci ako zasticeni stanar naslijedi neku drugu nekretninu gubi pravo zasticenog stanara za taj prvi stan?

 

 

 

 

Ukratko, po vasem misljenju jel ima smisla uredjivat taj stan i jel postoji neka zakonska osnova koja stiti zasticene stanare premda ne zive u tom stanu cijelu godinu da ga koriste i uredjuju a da druga strana koja polaze pravo na taj stan ne moze doslovno provalit u stan, promijenit brave i smatrat se da je to ok jer oni polazu pravo na taj stan a parnica koja bi to potvrdila ili opovrgnula je u tijeku?

 

 

 

 

(Jer po rijecima tog zagrebackog odvjetnika je tako to u Hrvatskoj, "Ko jaci, taj kaci". Da ta strana koja polaze pravo na stan moze provaliti u stan, izbaciti radnike, promijeniti brave i da im se zakonski nista ne moze, policija ih nema temelja uhititi i/ili izbaciti i da se tako moze s njima natezati u nedogled, odnosno doslovno voditi bitka)

 

 

 

 

A u slucaju da se riskira i nekako zavrsi uredjenje stana, u slucaju da zasticeni stanari izgube parnicu i sadasnji zasticeni stanari izgube taj status odnosno pravo koristenja stana, da li se moze traziti povrat ulozenih sredstava u stan i koje su uopce realne sanse za dobivanje istih zakonskim putem?

 

Jer u principu bi samo volio znati na cemu sam. Ako su vece sanse da se izgubi pravo zasticenog stanara za taj stan s obzirom na sve okolnosti i otegotne okolnosti gore navedene, da ne placam odvjetnike za tu parnicu i jos vaznije, da ne ulazem novac, koji bas i nemam, u uredjenje stana koji se moze izgubiti, da ne bacam novac u vjetar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemaviše zaštićenih stanara iliti stanarskog prava.

stanari koji su imali stanarsko pravo su stekli položaj zaštičenog najmoprimca.

 

mogli ste nasljediti pravo na korištenje stana.

dali sa vlasnikom stana imate ugovor o najmu stana ?

kako možete imati prebivalište na stanu a stan koristite samo ljeti a ne tjekom cijele godine?

gdje živite i u čijoj nekretnini?

ako imate nekretninu nemožete sklopit ugovor o najamnini kao zaštičeni najmoprimac. možete ako na to pristane vlasnik stana.

 

bez suglasnosti vlasnika stana nesmijte izvoditi nikake preinake pa ni renoviranje stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da se pod vlasnikom stana jos uvijek vodi grad Omis, postoji ugovor o najmu ali na baku koja je preminula.

 

Receno nam je da se radovi smiju izvoditi ako su nuzno potrebni za osnovan zivot a s obzirom da su podovi truli i zidovi vlazni ta obnova stana valjda spada pod to.

 

A sto se tice prebivalista, s obzirom da se stan koristi i tokom godine a ne samo ljeti ne vidim problem, pogotovo sto se posta skuplja redovito i najam za stan se placa gradu svaki mjesec..

 

Najveci upitnik u cijeloj prici je koliko su teoretski sanse da obitelj koja polaze pravo na stan dobije parnicu u smislu da se oni ponovno upisu kao vlasnici stana jer su prvotno i bili dok im stan nije nacionaliziran i kada je grad Omis stupio u posjed. Jer ukoliko ta obitelj postane ponovno vlasnik stana imaju li oni pravo izbaciti zasticene najmoprimce te nedati nikakvu naknadu (povrat ulozenog) za potrosena sredstva za obnovu stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac i djeca su zivjela s bakom. Nakon sto je baka preminula, otac je ishodio ugovor o najmu s gradom ali je otac takodjer preminuo.

 

E sad slijedi dio za koji nisam siguran jel odvjetnica zafrkava ili je normalno da to sve ide tako sporo. Prema njenim rijecima, ona taj ugovor ganja vec cca godinu dana i da to jednostavno ide tako sporo i da je to normalno ali cim je ona predala zahtjev da se to vec smatra dovoljnim za status zasricenog najmoprimca, da ne treba cekat sluzbeni papir jer to mize trajat ko zna koliko.

 

I isto tako da ako se preda zahtjev vlasniku stana, u ovom slucaju opcini omis, za izvodjenje radova, a oni se ogluse (ne znam jel se to odnosi na prvu predaju zahtjeva ili vise predaja), da je to dovoljno da se zapocnu radovi. Odnosno da ih ne treba cekat da izdaju dopustenje vec to sto su se oglusili na zahtjev je kao presutno prihvacanje istog jer isti nisu odbili.

 

Pa se s radovima krenuli i trenutno stalo nakon sto ih je fizickom silom zaustavio jedan od clanova obitelji koji polazu vlasnicko pravo na stan odnosno koji su pokrenuli parnicu da im se taj isti stan vrati u vlasnistvo s obzirom da je nacionaliziran od njihovog oca ili djeda (nisam siguran).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija