Jump to content

ugovor o dosmrtnom uzdržavanju


123s

Preporučene objave

Poštovani,

Moj brat je prije mog rođenja od moje majke dobio dva stana i on je njihov vlasnik. Moja majka ima još dva stana koji glase na nju. Svi ti stanovi su u istoj stambenoj zgradi (približno istih vrijednosti). Kako je moj brat već dobio dva stana, moja majka želi da stanovi koji glase na nju se prebace na mene. Prvo smo razmišljali o darovnom ugovoru. No, kako brat nije u dobrim odnosima niti s mamom niti sa mnom, bojimo se da ne bi išao poništavat taj ugovor i tražiti nužni dio. S obzirom da je moja majka bolesna potrebnu njegu i brigu dobiva od mene. Najadekvatniji ugovor nam se čini Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju jer se ja s jedne strane obvezujem da ću joj pružati svu brigu, njegu, skrb i pomoć koja joj je potrebna, a ja potpisom ovog ugovora stječem vlasništvo imovine te imam pravo ushoditi uknjižbu prava vlasništva na svoje ime uz istodobno brisanje prava vlasništva s imena majke s danom potpisa, a i teže je mom bratu tražiti nužni dio (jesam li u pravu?).

Imam nekoliko primjeraka takvih ugovora gdje u čl.3 stoje stavke:

- stranke su suglasne da primatelji uzdržavanja zadrže pravo plodouživanja na predmetnim nekretninama do svoje smrti

- davatelj uzdržavanja dopušta primateljima uzdržavanja da mogu ishoditi u zemljišnim knjigama, odnosno drugim knjigama u kojima se upisuje pravo vlasništva te druga stvarna prava, uknjižbu prava plodouživanja na predmetnoj na svoje ime..

 

Moja pitanja glase:

1. da li te stavke moraju biti u ugovoru?

2. što ako moja majka ne ishodi uknjižbu prava plodouživanja? Kako to utječe na njena i moja prava vezano za nekretnine?

3. da li ja kao vlasnik tih nekretnina mogu bez njenog potpisa ili odobrenja (s obzirom da je navedena stavka plodouživanja) prodati nekretnine (zbog kupnje druge nekretnine ili kako bi se osigurala sredstva za budući privatni dom za nju)?

 

Ovo zadnje pitanje mi je veoma važno!!

Ako postoji neki bolji prijedlog rado ću ga saslušat. Cilj moje majke i mene je: da ja dobijem jednako koliko je dobio brat, da mi to ne može oduzet (odnosno tražit nužni dio) i da ja mogu s tim nekretnina upravljat kako želim bez majčinih potpisa ili odobrenja (zbog mogučnosti njenog pogoršanja zdravlja), a da majka ima osiguranje da ću se zbrinut o njoj do kraja života onako kako će joj biti potrebno.

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

brat nemože pobijati darovni ugovor i tražiti nužni dio.

i on je dobio stanove. darom je pokriven nužni dio.

ako bi bilo potrebno tražiš uračunavanje dara u nužni dio.

 

ali ako bi sa majkom sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju i zauzvrat dobio nekretnine ti bi od brata nogao tražiti nužni dio iz darovanih stanova.

 

1.ne

2. ako postaneš vlasnik nekretnina to možeš napraviti ti ali kod ugovora o doživotnom uzdržavanju nekretnina ostaje u vlasništvu primatelja uzdržavanja do smrti (nepotrebno je plodouživanje osim ako se radi o ugovoru za dosmrtno uzdržavanje)

3. kao vlasnik nekretnina (bez tereta)po svojioj volji raspolažeš nekretninama

 

ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju obvezno ovjeriti u sudu.

sklapanj ug.o doživonom uzdržavanju upisatiu vlasnički list nekretnina navedenih u ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija