Jump to content

Totalna šteta - poprilično oštećen


imperium

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Pročitao sam manje više sve postove vezane uz totalnu štetu na ovom forumu no neke odgovore nisam našao stoga bih vas molio za pomoć jer mislim da me osiguranje od osobe koja je skrivilo nezgode hoće prilično obeštetiti.

 

Pisao sam već prigovor osiguranju te vrijednost vozila jesu malo povećali no sad kad sam analizirao tu na Legalisu na koliko je utvrđena vrijednost pojednih vozila ustanovio sam da su vrijednost mog vozila maximalno umanjili. Ukratko, vozilo koje je novo koštalo 150.000 kn procijenili su nakon 15 mjeseci starosti na 80.000 kn?! Drugo, vrijednost olupine je procijenjena na 40% vrijednost vozila? Na legalisu sam u svim primjerima vidio da je max max 30%, ima li neki zakon na koji se mogu pozvati? Stoga bih vas molio pomoć kako bi se mogao što bolje pripremiti na razgovor s njima kako me ne bi preveslali!

 

Situacija je sljedeća. Vozilo je kupljeno 11/2013 a sudar se dogodio 1/2015. Znači, vozilo je staro cca 15 mjeseci u trenutku sudara i da naglasim kupljeno je koristeći financijski leasing. Vozač drugog vozila je proglašenim krivim. Imam kasko policu, te iako sam nju htio aktivirati da prije popravim vozilo, dobio sam savjet da ipak potražujem od osiguranja okrivljenika.

 

Ispred mene se nalazi njihov obračun štete:

Vrijednost vozila 80.000 (pišem cca)

Vrijednost ostatka vozila 32.200 (cca)

Iznos totalne štete 47.800 (cca)

 

Ne mogu vjerovati otkud im ta vrijednost vozila?! Istina, vozilo je od firme ali u odličnom je stanju. Do trenutka sudara staro samo 15 mjeseci, izvrsno očuvano ... jedina zamjerka može biti što već ima 42.000 km. Ali da li je moguće da mi toliko malo procijene vozilo?

 

Želio bih znati na koji način su došli do tog izračuna od 80.000 kn.

Mogu li od njih zahtijevati da mi stavku po stavku navedu kako su došli do tog iznosa, imam li pravo to zatražiti?

 

Možete li mi molim vas reći koji katalog osiguranja koriste za katalošku vrijednost vozila - CVH, porezne, EuroTax? Da li postoji pravilo/zakon gdje se definira u kojem postotku se umanjuje vrijednost novog vozila iz kataloga u ovisnosti o starosti, stanju, kilometraži jer bih želio izračunati za svoje vozilo?

 

Dalje, mogu li zatražiti procjenu od Eurotaxa i priložiti im to jer vidim da su za procjenu štetu oni koristili EuroTax softver? Da li ga moraju prihvatiti? Prilično sam siguran da će vrijednost biti veća od 80.000 kn. Gledao sam na Njuškalu i moje vozilo se kreće oko 120.000 kn tako da očekujem od EuroTaxa barem 100.000 kn.

Zašto želim postići veću cijenu vozila? Zato jer je Zubak isprva tražio ogroman iznos za popravak, cca 70ak tisuća kn, no na kraju je pristao spustiti na 53.000 + PDV. Prema trenutnoj procjeni totalne štete, daleko smo od toga no ne mogu se oteti dojmu da su me ovi iz osiguranja prilično obeštetili.

 

Čitajući stare teme, prema Ani2 najbolje je postići da vozilo u popravi jer sa totalnom štetom ostali se namire a vlasnik najviše gubi.

Ja se apsolutno slažem s time i stoga bih molio za savjete kako to postići!

 

Ako moje vozilo vrijedi 100.000 kn i ako se totalna šteta aktivira tek ako je popravak skuplji od 70% vrijednosti vozila onda bi se po toj računici moje vozilo moglo uredno popraviti. Prilično sam siguran da je osiguranje igralo perfidnu igru i tako malo procijenilo moje vozilo i aktiviralo totalnu štetu. Molio bih vas ako me možete usmjeriti na zakon gdje stoji da se totalna šteta aktivira tek na 70%. Ili je to ipak neka interna klauzula koja ovisi od osiguranja do osiguranja?

 

Ispričavam se na podužem postu, no stvarno se trudim svim silama da mi se vozilo popravi. Ovo je prvi put da mi se u dugo godina dogodila totalna šteta na vozilu i nisam ni u najgorem snu zamišljao da ja koji nisam ni najmanje kriv u nesreći se moram nemilosrdno boriti da divovima iz osiguranja da me ne pokradu.

 

Unaprijed se zahvaljujem!

 

P.S. Ne očekujem da mi sve servirati, no ako me možete usmjeriti za dalje bio bih iznimno zahvalan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisi dužan uzeti spašene djelove ako je u pitanju totalna šteta.

trži isplatu totalne štete (ako ti odgovara) a spašene djelove neka zadrže sebi.

 

ali ako smatraš da ti se isplati popraviti auto popravi ga i traži povrat ulaganja.

imaš sudskih vještaka koji vrše procijenu auta pa im se obrati.

 

osiguranju nemoj potpisati izjavu da si u cijelosti namiren.

 

http://confido.hr/pitanja.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija