Jump to content

problemi nakon ugovora o darovanju


silva99

Preporučene objave

Pok.svekar je bio vlasnik dviju kuća sjeverna i južna( 50 godina),svaka na svojoj parceli i put od sjeverne preko južne do ceste.Sjevernu u kojoj je i sam živio, darovao mom suprugu,južnu darovao drugom sinu kao nužni dio(koji s njim ni nama nije komunicirao desetljećima- na ostavinskoj se nije žalio).

Put je nosio oznaku sjeverne parcele i njime smo samo mi prolazili. Nekoliko godina nakon što je umro osporava nam se prolaz putem do ceste, jer on ima nekakav izvadak katastra gdje je ucrtana crta preko izlaznog dijela puta?Dakle ,zvuči apsurdno ali, moja svekrva koja je živa i darovala im je česticu i kuću,sada bi joj zabranili prolaz tim putem do ulice. U katastru kažu kako im nije jasno zašto je crta, do 1998 je oznaka "z" -pripadnost cijelog puta čestici sjeverne parcele-a onda nakon toga se mijenja u crtu koja zatvara izlaz našeg puta. Drugog puta nema.Na spornom katastarskom izvatku potpisani su pok. svekar i njegov pok,brat(potpisano sve istim rukopisom koji nije svekrov)!a s kojim je dijelio tu južnu parcelu,istočni dio dopao pok.brata a zapadni, dopao pok svekra(zato je tuda i prolazio put). .Uostalom zar bi netko potpisao da samom sebi zatvara put na izlazu na ulicu?

Najljepše molim savjet naspram ovakve situacije? kakve se greške u tom katastru mogu događati?

Mislite li da nam se nakon 50 godina može osporiti izlaz na cestu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema opisanome, služnost puta stečena je dosjelošću (izvršavanjem njena sadržaja kroz određeno vremensko razdoblje).

 

Međutim, obzirom ista nije upisana u ZK, a sada se drugi brat inati, gotovo je izvjesno da ćete morati ustati tužbom na utvrđenje prava služnosti, koju ćete prema opisanome - dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija