Jump to content

Prava djeteta!!!!


Reality

Preporučene objave

Raznih pitanja i odgovora ovdje ima, a ja pitam , kakva su prava djeteta od 14 godina koje ne zeli viđati oca, koji k tome jos zivi u inozemstvu. Moze li se djetetu uskratiti alimentacija, koju je on sam odredio zato sto ona ne zeli susrete s njim?Tuziti li ga za povećanje alimentacije na koju dijete ima pravo? Hocu li ponovo narusiti djetetov tesko steceni mir samo zbog novca? Ionako ne placa.

Šta da radim? Tko pita dijete za njegovo pravo???

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Hocu li ponovo narusiti djetetov tesko steceni mir samo zbog novca? Ionako ne placa.

Šta da radim? "

to je samo vaša odluka.

ali vaše djete ima pravo na uzdržavanje od strane oca, a otac je dužan uzdržavanje davati.

niste napisali da li ste se razveli i koliku je alimentaciju odredio sud, koliko dugo on ne plaća...

to što dijete ne želi vidjeti oca nema veze s uzdržavanjem-pretpostavljam da djete ima razloga za to.

situacija bi bila drugačija da vi npr. ne dozvoljavate i sprječavate susrete oca i djeteta onako kako su određeni sudskom odlukom-vi bi tada činili kaz. djelo, ali ni u tom slučaju on nema pravo uskratiti davanje uzdržavanja.

ako se odlučite za za akciju,a imate pravomoćnu presudu kojom je brak razveden i određeno je uzdržavanje krenite s ovrhom

ako niste razvedeni, morate pokrenuti brakorazvodnu parnicu, a prilikom donošenja presude sud će po službenoj dužnosti odrediti uzdržavanje- vi možete predložiti iznos koji bi bio dostatan za dijete, pa kad ta postane pravomoćna idete na ovrhu

ako se ni tada ne uspijete naplatiti-a on ne plaća više od 6mj. nakon pravomoćnosti presude kazneno ga prijavite nadležnom drž. odvjetništvu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na javljanju, Lea. Naime , stvari stoje ovako. Razvedena 3 godine, sporazumno ( u stvari onako kako je bivsi suprug zahtjevao, a ja prihvatila sve samo da izademo zive iz tog braka. Dijete je sad 14 godina, znaci sve sto je prozivljavala dobro joj se urezalo u sjecanje. Godine svada i udaraca su iza nas. Sad sekajem sto nisam prije trazila razvod, ali uvijek mislis da ce se nesto promjeniti. Nije ni cudo sto ga ne zeli vidjeti. Ali strasno ga se boji i to je jos uvijek u njoj. Nikad joj ne bih branila posjet ocu, ali nekoliko puta sam je natjerala ( u bijesu cak i pljusnula jer odbija) sto se pokazalo jako pogresno. Tata ju je kad je dosla pitao nekoliko recenica i otisao na kavu s novom zenom, a nju ostavio s djetetom te zene s kojom zivi, da bi me ona nazvala nek dodem po nju.... nekoliko jako ruznih situacija. Naime, da skratim, gospodin bivsi ne placa redovito, kasni s uplatama uvijek , a posljednih 5 mjeseci uplati jednu ratu i onda opet nista. Alimentaciju je on odredio , 500 kn, jer kaze vise nismo zasluzile. Sto smo otisle??? On se ozenio, otisao u Njemacku, ja se udala, zivim s divnim covjekom, koji je mom djetetu i otac i prijatelj i hvala bogu super se slazu. Nemam nista protiv, kazem hvala bogu da nas vise ne maltretira jer ima obitelj ponovo, nadam se neku sretnu ako on to uopce moze. Mi smo sretne i sve se smirilo. No ne znam je li to privremeno ili ce opet krenuti jednog dana. Na kceri je da odluci hoce li se sresti s njim ili ne, no on to vise ni ne trazi. Ona ne zeli, on ne pita. Nema vise ni poruka njegovih, osim lazi koje dolaze od njegovih, kako on jadnik plaća i zove a ona se ne javlja. Siroti tata! To me malo nervira i cesto se razljutim, ali jos uvijek sutim. Mozda je bolje tako. Ili da ga jednostavno tuzim za vecu alimentaciju pa nek se dijete obuce svaki mjesec za novac koji joj pripada. Ili da i dalje ja snosim sve troškove. Mislim da je to njeno pravo.

No on je u zadnjoj svadi sa mnom rekao da on nema zasto placati jer ona ne dolazi k njemu. A gdje da dode? Zove je u Njemačku , kad mu kaze da posalje novac za kartu, on se prestane javljati.

Ali zahtjeva svoja prava, ne znam samo koja. U tom svemu postoji jos jedan jako lijep dokument koji svako malo procitam. Izjava koju je potpisao prije sporazumnog razvoda. Izjava kojom ja njemu isplacujem 5000 eur , a on meni daje skrbnistvo nad djetetom , bez tuzenja i rasprava na sudu. Prodao je vlastito dijete i sad bi on neka prava. I najvise me boli sto se ja borim da to dijete zavrsi skolu i da postane netko i nesto, (a ne kao otac koji je sa osmogodisnjom skolom, uz pomoc nase drzave, sa PTSP dijagnozom zavrsio u vojnoj mirovini), a on kaze djetetu, nije vazno kakve ces ocjene imati i sta ces zavrsiti, tata ce ti naci posao u Njemackoj kad budes imala 18. Dode mi da poludim . I zar je taj covjek normalan? I do kud me s takvim covjekom moze dovesti trazenje veceg iznosa alimentacije? Vjerojatno do novih sukoba i novih svada. A koga ce to najvise pogoditi? MOJE DIJETE. Znam odgovor ali nemogu se rijesiti nedoumice. Sva sreca nisam u losoj financijskoj situaciji i ne treba mi taj novac, ali zasto ga ne bih stavila djetetu na racun, zatrebace joj jednog dana.

Evo vidis tisucu pitanja , ali pravi nacin da odgovorim na njih je u meni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve ja to kužim, ali 500kn?koje još redovito ni ne uplaćuje?s...nja! takva alimentacija je sramotno niska i možete tražiti povećanje-tužbom. a na vaše osnovno pitanje odgovor morate sami naći.

"a on kaze djetetu, nije vazno kakve ces ocjene imati i sta ces zavrsiti, tata ce ti naci posao u Njemackoj kad budes imala 18."-ako vam je djete bistro i pametno gurajte ga da završi ne samo srednju već i fax bez obzira na njegovo baljezganje.moj je smatrao da ne mogu bolje od toga da završim zanat-svaka čast svim zanatlijama, ovo nije uvreda-ali mama me podržavala i sad se ima s čime ponositi.

sretno kakva god odluka pala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija