Jump to content

Web stranica - zaštita ideje


anonimno

Preporučene objave

Autorsko djelo definirano je kao "originalna intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu."

Područje autorskog prava normirano je Zakonom o autorskom pravu (N.N. br. 167/2003).

 

Valja istaknuti da su autorskim pravom zaštićeni konkretni izražaji ili tvorevine, a ne ideje, misli, postupci, metode rada ili koncepti.

 

Svako autorsko djelo zaštićeno je od trenutka njegovog nastanka. U Republici Hrvatskoj (kao i u većini drugih zemalja) stjecanje autorskog prava ne podliježe nikakvom administrativnom ili registracijskom postupku. Iako to nije propisano, nositelji autorskog prava često ističu svoje ime na samom autorskom djelu, uz oznaku "sva prava pridržana", "copyright", "©" ili slično, te godinu nastanka djela, čime obznanjuju javnosti da to djelo smatraju svojim vlasništvom. Ustupanje prava korištenja djela nositelj autorskih prava (ne nužno autor osobno) i korisnik mogu regulirati ugovorom, u kojem će definirati međusobna prava i obveze.

U slučaju povrede, autor ostvaruje zaštitu svojih prava u odgovarajućem sudskom procesu, a pri tomu može biti od koristi izvršeno deponiranje autorskog djela. Prije pokretanja sudskog spora također je korisno angažiranje nekoga od odvjetnika koji se bave pravima intelektualnog vlasništva.

 

Dodatni korisni sadržaji mogu se pronaći na www.dziv.hr

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija