Jump to content

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa


CEHZ

Preporučene objave

Trenutno sam na Stručnom osposobljavanja kod određenog poslodavca. Ukazuje mi se prilika za obavljanje određenih poslova putem posebnih Ugovora o djelu za druge poslodavce.

Pitanje: da li potpisivanjem takvih ugovora i ostvarivanjem zarade po njima imam kakvih ograničenja i zapreka za danji nastavak Stručnog osposobljavanja te da li ću na kraju godine biti obaveznik prijave poreza na dohodak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na primjer po novom Zakonu o radu, uz redovan rad, dopušten je i dopunski (dodatni) rad radnika u trajanju do 8 h tjedno, uz pisanu suglasnos poslodavca.

 

 

Također, u članku 59. spominje da "ako ovim ili drugim zakonom nije drugačije propisano, na osobu koja se stručno osposobljava za rad, primjenjuju se odredbe o radnim odnosima ovoga i drugih zakona, osim odredbi o slapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu".

 

Radi toga smatram da ne bi trebalo biti ograničenja (osim broja sati), ali molim kolege da me isprave ako nisam u pravu.

 

Što se poreza na dohodak tiče, to ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CEZ,

Ni ja ne vidim da bi Vi trebali imati bilo kakova ograničenja vezano za stručno osposobljavanje kod poslodavca kod kojeg imate ugovor o radu jer:Ugovor o djelu je ugovor građanskog ( obveznog ) prava kojeg tretira Zakon o obveznim odnosima, dok je ugovor o radu-ugovor radnog prava kojeg tretira Zakon o radu Ugovorom o djelu ne zasniva se radni odnos već naručitelj posla plaća "honorar" izvršitelju posla i mislim da to s radnim pravom nema nikakve veze, niti mi je logično da vas netko može ograničiti da s nekime imate ugovor o djelu pored redovnog radnog odnosa. Što se tiće obveza naručitelja og posla po ugooru o djelu, na ta primanja, ukoliko se to po porezniom propisima smatra "Drugi dohodak" važe određeni porezni nameti za koje konkretno ni ja ne znam koji su. Posjetite stranice : RRIF.hr. , vezano za ovu tematiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija