Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju u korist praunuke


leich

Preporučene objave

poštovani,

imam pitanje u vezi nekih detalja oko ugovora o doživotom uzdržavanju.

skopila bih ugovor sa bakom i djedom (doplaćivala bih im mjesečni iznos koji im nedostaje za starački dom), s time da bi oni prepisali nekretninu na moju dvogodišnju kći, njihovu praunuku.

zanima me da li ćemo u tom slučaju morati platiti porez na nekretninu, i ako da, kada ( nakon smrti uzdržanika ili će tu obvezu morati izvršiti kćer kad postane punoljetna)?

s obzirom da je moj otac živ i da moja kći (njihova praunuka) vjerojatno ne spada u prvi red nasljednika, da li bi se moglo izbjeći plaćanje poreza na taj način da baka prepiše direktno stan na mene i

da li bi u tom slučaju moj otac trebao potpisati kakvo odricanje od nasljedstva?

možete li nam ukratko pomoći u vezi sklapanja ugovora: kakva je procedura,kako se to radi i kod koga, koliko košta...

hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imam pitanje u vezi nekih detalja oko ugovora o doživotom uzdržavanju.

skopila bih ugovor sa bakom i djedom (doplaćivala bih im mjesečni iznos koji im nedostaje za starački dom), s time da bi oni prepisali nekretninu na moju dvogodišnju kći, njihovu praunuku.

Sklapanje ugovora na opisani način neče ići,budući da nije pravno valjan ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim imovina primatelja uzdržavanja prelazi u vlasništvo treće osobe koja nije ugovorna stranka,u kojem smislu je i odluka Županijskog suda u Zagrebu,Gž-6370/08-2, od 10. V. 2011,objavljene u PRILOZIMA HRVATSKE JAVNOBILJEŽNIČKE KOMORE 3 2012 | 25.

zanima me da li ćemo u tom slučaju morati platiti porez na nekretninu, i ako da, kada

Člankom 11. st. 1. Zakona o porezu na promet nekretninama propisuje oslobođenja od plaćanja poreza navodeći da porez na promet nekretnina ne plaćaju:

„bračni drug, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji u odnosu na primatelja uzdržavanja stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju“.

Ostalim stjecateljima porez na promet nekretnina umanjuje se za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju pa do smrti primatelja uzdržavanja (čl. 8. st. 2.).

Porezna obveza kod sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, prema čl. 16. st. 2. Zakona o porezu na promet nekretnina, nastaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, a ne u trenutku sklapanja ugovora kao kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, čime je isključena mogućnost dvosmislenog tumačenja trenutka nastanka porezne obveze, a ujedno je za ugovor o doživotnom uzdržavanju propisana i netom spomenuta dodatna porezna olakšica jer je stjecanje nekretnine odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija