Jump to content

Objedinjavanje katastarskih čestica


Danica54

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas odgovor ,jer sam u dilemi da li dobro tumačim zakon o malim građevinama.

Ukratko, na jednoj kat.čestici mi je kuća, a na drugoj pomoćna zgrada i otvoreno ognjište, koje bismo htjeli natkriti nadstrešnicom tlocrtne površine od 15 m2. Obje zgrade su legalizirane, a budući da su nešto malo dograđivane,predali smo zahtjev za legalizaciju, platili državi naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađenih građevina u prostoru i dobili rješenje o izvedenom stanju.Gruntovni sam vlasnik obje čestice 1/1.

Zbog "pečenjare" smo imali inspekcijski nadzor zbog prijave susjeda, pa smo zato i požurili legalizaciju dograđenih dijelova, po uputi inspekcije, jer zakon kaže da je dozvoljeno izgraditi otvoreno ognjište, vrtnu sjenicu itd...bez građevinske dozvole na građevinskoj čestici postojeće zgrade za potrebe te zgrade.Inspektor traži da objedinimo te dvije čestice, tako da mi kuća,pečenjara i pomoćna zgrada budu na jednoj čestici.

Navodno bismo mogli imati samo pečenjaru ,bez nadstrešnice ,jer je dovoljna jedna legalizirana zgrada na toj čestici gdje je pečenjara, što i imamo, ali, navodno ako želimo izgraditi nad pečenjarom nadstrešnicu,onda mi kuća,pečenjara i pomoćna zgrada moraju biti zajedno na istoj čestici,jer su sve zgrade u službi osnovne zgrade.

Lijepo vas molim odgovor.

Danica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, prema Zakonu o gradnji i Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, pomoćne objekte možete graditi kao "građevinu koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade za potrebe te zgrade".

 

Tako po Pravilniku možete graditi samostojeću nadstrešnicu do 15m2 bez Dozvole ili Projekta ali na istoj čestici na kojoj je glavna zgrada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani, budući da ste mi već pomogli savjetom, imam novo pitanje, jer se naša saga nastavlja.Susjed nas je prijavio radi pečenjare jer je izgleda sada nezadovoljan postojećom međom.Naime, pred 30 godina kad smo ja i suprug gradili kuću i dizali novu ogradu na mjestu stare, drvene, nije nam štimala posjedovna i pravna međa, radi starih knjiga u katastru iz 1800 i neke godine.Na teren je izašla komisija iz katastra, geodeti itd.,i budući a nam po površini čestice štimaju, a postojeća označena međa je u posjedu naše obitelji više od 90 godina,susjedi međaši su potpisali dokument Izjavu u kojoj su naveli da pod krivičnom, moralnom i materijalnom odgovornošću priznaju postojeće međe između katastarskih čestica i sagrađene ograde između njih, te je taj dokument ovjeren kod javnog bilježnika i mi smo nakon toga mogli izgraditi kuću i novu ogradu.Sad mi želimo objediniti svoje čestice i treba doći geodet na teren a on nam kaže da ćemo morati opet od susjeda tražiti suglasnost, iako smo je dobili pred 30 godina.Iako ništa fizički ne mijenjamo i ne diramo ogradu, da li nam stvarno treba njegova suglasnost?Što ako nam je ne bude dao,koje su nam opcije.Nije nam želja vući se po sudovima.Molim vas odgovor.

S poštovanjem,

Danica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad mi želimo objediniti svoje čestice i treba doći geodet na teren a on nam kaže da ćemo morati opet od susjeda tražiti suglasnost, iako smo je dobili pred 30 godina.Iako ništa fizički ne mijenjamo i ne diramo ogradu, da li nam stvarno treba njegova suglasnost?

 

Pitajte geodeta po kojem to točno članku kojeg zakona biste vi bili dužni tražiti suglasnost od susjeda, i koji bi točno bio razlog.

Stanje međa se u odnosu na susjede ni u čemu ne mijenja, pa ne vidim temeljem čega bi susjedi trebali davati suglasnost. Osobno sam mnogo puta davao parcelirati svoje čestice za potrebe gradnje (okretao sam lovu na priređivanju parcela za gradnju dok je to bio biznis) i nikada se za parcelaciju nije tražila nikakva suglasnost susjeda.

 

Meni se čini da vas geodet pokušava nešto smuljati.Možda nije siguran u to što bi točno trebalo napraviti, jer se radi o nekoj legalizacji. Možda da više naplati. Ili je možda čak u dosluhu sa vašim susjedom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija