Jump to content

Preraspodjela


Jedra

Preporučene objave

Poslodavac nije potpisnik kolektivnog ugovora i nema radničko vijeće.

Poslovi koje djelatnik obavlja su sezonskog karaktera.

Interesira me da li kod preraspodjele u dijelu duže radno vrijeme djelatnik maksimalno može raditi 48 sati ili se može primijeniti i mogućnost od 56 sati ako radnik dade pismenu suglasnost.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedra to bi moglo ići ovako:

Preraspodijeljeno radno vrijeme, tijekom razdoblja u kojem traje dulje od punog ili nepunog radnog vremena, uključujući i prekovremeni rad, ne smije biti dulje od 48 sati tjedno, te može trajati najdulje 4 mjeseca (osim ako kolektivnim ugovorom nije drugačije određeno, u kom slučaju može trajati najduže 6 mjeseci). No Zakon o radu predviđa iznimku gdje preraspodijeljeno radno vrijeme, tijekom razdoblja u kojem traje dulje od punog ili nepunog radnog vremena, može trajati dulje od 48 sati tjedno, ali ne dulje od 56 sati tjedno, odnosno 60 sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski pod uvjetom:

 

- da je to predviđeno kolektivnim ugovorom i

 

- da radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

 

Navedeni uvjeti moraju biti kumulativno ispunjeni, te ako izostane koji od njih, poslodavac ne smije odrediti dulje trajanje preraspodjele od redovitog.

 

S obzirom da poslodavac nije potpisnik Kol. Ugovora : „poslodavac je dužan utvrditi plan preraspodijeljeno radnog vremena s naznakom poslova i broja radnika uključenih u preraspodijeljeno radno vrijeme, te takav plan prethodno dostaviti inspektoru rada.

Smatam da bi na taj način bila zdovoljena Zakonska foma "preraspodjele".

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s gospodinom hurusom, a ovo je odgovor koji sam na isto pitanje dobila od Ministarstva rada i mirovinskog sustava:

 

Ako je radno vrijeme preraspodijeljeno, ono tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena, uključujući i prekovremeni rad, ne smije biti duže od četrdeset osam sati tjedno. Mogućnost da ono traje duže od četrdeset osam sati, uz propisano maksimalno trajanje, moguće je isključivo ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom i ako radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

U slučaju nejednakog rasporeda radnog vremena, ako nije drukčije ugovoreno kolektivnim ugovorom, radnik u tjednu može raditi najviše do pedeset sati, uključujući prekovremeni rad, a u svakom razdoblju od četiri uzastopna mjeseca, ne smije raditi duže od prosječno četrdeset osam sati tjedno, uključujući prekovremeni rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija