Jump to content

Pravo na imovinu iz ureda


Aaaaanaaaaa

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Zanima me slijedeće. Moj otac je preminuo i oporućno ostavio meni svu svoju imovinu. On je bio zaposlenik državne institucije gdje je bio zaposlen kao znanstvenik. nakon njegove smrti oni su zapečatili njegov ured i odbili naš zahtjev da prisustvujem otvaranju ureda i popisu imovine koja se nalazi unutra. Naime otac je u uredu osim osobnih fotografija i sitnih stvari imao i nekoliko započetih istraživanja što kao autor što kao koautor a kako većinu radova sam i sama s njime radila i bila jedan od koautora imam pravo na njih po dvije linije. Međutim iz institucije smo dobili odgovor da to nisu njegove osobne stvari i da nemamo pravo na ništa iz ureda. Po Zakonu o autorskim pravima, nasljednik ima pravo na njegova znanstvena istraživanja i to 70 god. od njegove smrti ili datuma objave (tako mi je barem rečeno)... Uz to bilo je dosta vrijednih knjiga koje je on osobno kupovao, njegov osobni laptop, usb-i, diskete, cd-ovi... itd sa osobnim podacima, dokumentinma itd. ja ne tražim da mi daju sve što je u tom uredu, svoju imovinu nek si drže, ali zar nije moje pravo da dobijem ono što je njemu osobno pripadalo i da barem prisustvujem otvaranju ureda kako se ne di nešto od njemu bitnih sitnica zagubilo ili kako bi se vratila njegova osobna imovina meni. Zar nemam ja pravo na njegova autorska prava i dijela? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To bi trebalo provjeriti, jer inače je vrlo česta praksa da se poslodavci/institucije štite na način da u ugovor stave odredbu, prema kojoj je sve što radnik napravi za vrijeme rada kod njih - intelektualno vlasništvo poslodavca (ili neki aranžman sa dijeljenjem prava).

 

S druge strane, njegove osobne stvari su trenutkom smrti prešle na nasljednike, i glede njih poslodavac nema nikakva prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija