Jump to content

Nasljeđivanje mirovine od roditelja?


mario2012

Preporučene objave

Zanima me da li je uopce moguce naslijediti mirovinu od roditelja nakon smrti? Ili samo djeca do 18 imaju to pravo? Što sa nezaposlenom osobom od 30g, koja vec od 18-este ima psihicke probleme kao anksiozni poremecaji licnosti, depresija, i određen fizički problem sa očima nakon operacije gdje je anksioznost i depresija uvecana. Svi ti problemi su utjecali dosad na pokušaj zapošljenja, panicni napadaji itd. Te osoba nikad nije imala radni status.

Da li se može napraviti ugovor da se uzdržava roditelja, te nakon smrti naslijediti mirovinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tema i nije iz domena nasljednog prava,no upoznajte se sa kratkom brošurom;

Dijete stječe pravo na obiteljsku mirovinu:- ako je u trenutku smrti roditelja mlađe od 15 godina, a može se tim pravom koristitido 18. godineu razdobljima kada nije zaposleno-ako je potpuni gubitak radne sposobnosti nastupio do dobi do koje se djeci osigurava pravo na obiteljsku mirovinu, za sve vrijeme dok traje potpuni gubitak radne sposobnosti-kada je potpuni gubitak radne sposobnosti nastupio nakon dobi do koje se djeci osigurava pravo na obiteljsku mirovinu, a prije smrti osiguranika ili korisnika prava ako ga je umrli uzdržavao do svoje smrti-ako je u trenutku smrti osiguranik na redovitom školovanju ili započne takvo školovanje nakon smrti osiguranika.

Pravo pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života. Ako je redovito školovanje prekinuto zbog bolesti, dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i za vrijeme bolesti do navršene 26. godine života kao i nakon tih godina,ali najviše onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubljeno za redovito školovanje, ako je ono nastavljeno prije navršenih 26 godina života.

Dijete kod kojega tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu nastupi potpunigubitakradne sposobnosti zadržava pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji potpuni gubitak radne sposobnosti.

IZNIMKA- pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti roditelja ima idijete sa statusom osobe s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti utvrđenom prema propisima o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, neovisno o tome je li ga osiguranik ili korisnik prava uzdržavao do svoje smrti.

Dijete sa statusom osobe s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti utvrđenom prema propisima o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom,koje je prije smrti roditelja stupilo u radni odnosili je počelo obavljati djelatnost na osnovi koje postoji obveza osiguranja ( npr. otvori obrt) prema ZOMO-u,nakon smrti roditelja ima pravo na obiteljsku mirovinu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Matrix, možete li mi molim Vas pojasniti Vaš komentar na gore navedeno pitanje, naime mene interesira isto to što o je mario2012 pitao.  

Što je to preostala radna sposobnos? Da li ima pravo na nasljeđivanje čovjek sa dijagnozom paranoidne shizofrenije koji ima 45 godina a uzdržava ga majka sa penzijom.

Hvala unaprijed.

uređeno: od neveni75
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija