Jump to content

čemu onda služi pričuva?


zao

Preporučene objave

Da li je zakonita odluka po kojoj se stanarima u jednoj zgradi (od 50 stanova) nameće obveza da iz vlastitog džepa financiraju ugradnju internih vodomjera (na daljinsko očitanje), jer na sredstvima pričuve nema dovoljno novca (za ugradnju vodomjera).

Može li većina stanara u jednoj zgradi nametnuti ostalima obvezu nekog nameta mimo sredstava pričuve?

Naime, u mojoj zgradi većina stanara želi ugradnju internih vodomjera a mi ostali, kao manjina moramo prihvatiti odluku da se interni vodomjeri zaista i ugrade. Međutim, ta većina stanara ima ovlasti samo nad sredstvima pričuve, oni npr. mogu izglasati odluku da se povećaju izdavanja za pričuvu dok se ne skupi dovoljno novca za ugradnju vodomjera, A PREMA MOJEM MIŠLJENJU NEMAJU PRAVO NAS (OSTALE) PRISILJAVATI DA IZ VLASTITOG DŽEPA IZDVAJAMO DODATNI NOVAC ZA UGRADNJU TIH VODOMJERA!

JER ČEMU ONDA SLUŽI PRIČUVA?

 

Da li sam u pravu?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Iako je na žalost od pitanja prošlo već mjesec dana, nikad nije kasno :)

Ovako..odgovor iz iskustva, a povezano sa Zakonom o vlsništvu i dsp.

U konkretnom slučaju ako se iz pričuve želi financirati radovi ugradnje vodomjera to bi ulazilo u zahvate za koji je potreban pristanak svih suvlasnika, a ne većine.

U slučaju da većina na tome inzistira i da se radovi izvrše onda jedino oni koji su dali svoj glas odnosno pristanak snose i troškove tih radova.

Sve to koliko mi je u sjećanju postoji u gore navedenom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani,

sredstva pričuve su zajednička sredstva stanara jedne stambene jedinice, te se njima upravlja u dobroj vjeri. Sredstvima raspolaže predstavnik stanara, te on može donositi odluke za radove u visini do 5.000,00 kn, a za sve ostalo je potrebno da se dobiju (najmanje) tri ponude za izvođenje radova.

Na Vaše pitanje da li se mogu stanari prisiliti "na solarno plaćanje" (pare na sunce - cash), odgovor je - NE.

Dakle, odluka može biti u obliku podizanja kredita, povećanje pričuve (trajno ili privremeno (dok se ne riješi financijska konstrukcija za određene radove), ili pak suglasnost SVIH stanara o jednokratnoj uplati, ali na sredstva računa zajedničke pričuve, s kojeg će ta sredstva biti i uplaćena određenoj tvrtci, koja će radove i izvesti, a za to ćete vi stanari dobiti i garantni rok i potvrdu o pravilno raspoređenim sredstvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija