Jump to content

Prijepis kuce


bucikaaa

Preporučene objave

Dobar dan!

 

Moj tata bi prepisao kucu na mene i mog supruga.

On je vlasnik kuce no papiri u vezi legalizacije nisu se bas nesto pokrenuli tj.zahtjev je predan no izgleda da se nije pomaknulo nista sa mjesta (ovo je drugi paket price).

 

E sada mene zanima dal se prijepis moze napraviti bez nekoga problema unatoc tome a da ja i suprug nastavimo rjesavati papire?

 

U slucaju da moze.

Koji sve papiri trebaju za prijepis?..dal ima kakva posebna procedura i koliko bi to odprilike kostalo?

 

ps-ako se ide darovnim ugovorom dal se moze i suprug upisati ili samo ja kao kcer?

 

Unaprijed zahvalna na odg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Prijepis" kao pravni pojam ne postoji, a pod tim se obično podrazumijeva prijenos vlasništva na drugu osobu upisom u zemljišne knjige temeljem nekog pravnog posla, obično darovanja, a darovati svatko može bilo kome.

 

Dakle, otac vam može darovati kuću darovnim ugovorom. Za darovanje djetetu se ne plaća porez, a za darovanje drugoj osobi (vašem suprugu) se plaća. Za darovanje bračnom drugu se ne plaća, pa je bolje da otac daruje vama, a vi dio toga suprugu.

 

Darovana imovina se ne smatra bračnom stečevinom, dakle ako otac daruje samo vama, vaš suprug nema vlasnički udio u toj nekretnini.

 

Darovati vam može knjižnu i vanknjižnu imovinu, dakle takvu koja je upisana u z.k. ili nije upisana.

 

Legalizacija s vlasništvom nema nikakve veze, njome se samo mijenja status građevine u odnosu na zakone o gradnji, ali je i preduvjet za upis građevine u zemljišne knjige ako nije upisana.

 

Drugim riječima, ako građevina nije legalizirana, otac vam može darovati nekretninu, ali u zemljišnim knjigama će se moći izvršiti prijenos samo za ono što je tamo upisano (pretpostavljam zemljište), dok ćete upis građevine nakon toga morati ishoditi vi kao novi vlasnik, a do tada će to biti vaše vanknjižno vlasništvo.

 

Ako vam se ne žuri, mislim da bi bilo jednostavnije da se prvo sredi stanje u zemljišnim knjigama, i nakon toga provede darovanje i upis vašeg vlasništva.

 

Bilo bi dobro da darovni ugovor sastavi stručna osoba, pogotovo ako ga sastavljate prije upisa građevine u z.k., kako ne bi došlo do komplikacija pri upisu zbog nepravilnih formulacija u ugovoru.

 

Što se tiče promjene podnositelja zahtjeva za ozakonjenje građevine u samom postupku ozakonjenja, mislim da je to moguće, ali nisam siguran. Ima dosta takvih informacija na stranicama Ministarstva graditeljstva, pa potražite. Možete to obavljati i tako da vam otac da punomoć za zastupanje u upravnom postupku ozakonjenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija