Jump to content

Godišnji nakon porodiljnog, a prije otkaza


anonimno

Preporučene objave

Mojoj frendici istječe porodiljni krajem 9 mjeseca. Prije nekog vremena gazda firme joj je izjavio da nema posla za nju,da će dobiti otkaz.Radila je u toj firmi 1godinu i 8 mjeseci i onda je bila 5 mjeseci na bolovanju radi čuvanja trudnoće i znači 1godinu na porodiljnom.Znači ako se porodiljni ne računa kao prekid rad. staža ima 3 godine radnog staža u toj firmi.Molim vas recite mi da li ima pravo iskoristiti godišnji odmor prije otkaza i dobiti otpremninu pošto je radila više od 2 godine u toj firmi.I ako ima pravo na otpremninu,koliki bi to bio iznos?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na GO ima (zakonski minimum + dodani dani prema aktima poslodavca), a hoće li ga zaista i iskoristiti ovisi samo o poslodavcu.

Poslodavac je jedino dužan po prestanku radnog odnosa, u pogledu prava na GO, radniku izdati potvrdu u kojoj će navesti koliko je dana GO ostvario i da li ga je iskoristio ili nije.

Korištenje GO ovisi o dogovoru između radnika i poslodavca, s tim da će poslodavac, u pravilu, uvažiti želju radnika o vremenu kada će se isti koristiti, naravno, ako to narav posla dozvoljava.

Dalje, prema čl. 77. Zakona o radu poslodavac ne može otkazati ugovor o radu 15 dana nakon prestanka korištenja rodiljnog dopusta.

Takav bi otkaz bio ništav.

Također, u slučaju otkaza ima i pravo na otpremninu, a sukladno čl. 125. Zakona o radu ona se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem, ali ne manje od 1/3 prosjećne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

Maksimalni iznos ne može biti veći od 6 prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

No, njen poslodavac je pitanje otpremnine možda i drugačije uredio, ovo su samo zakonski okviri, unutar kojih je dozvoljeno da poslodavac svojim internim aktima odredi, daj bože, veću otpremninu.

 

Sretno prijateljici i poljubac maloj bebi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitala sam u n.n. u zakonima da poslodavac nije dužan isplatiti otpremninu u slučaju da je do otkaza došlo iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika(čl.118).

Znači ona bi trebala počet raditi 27.9.2006.,a ona je bila sa njim na razgovoru prije mjesec dana kada joj je on izgovorio gomilu ružnih stvari i uvreda da je loše obavljala posao da je puno griješila itd.....

Mislim, to je bilo i za očekivati s obzirom da joj mora navesti neki razlog da će ju ocrniti,bez obzira što je već godinu i par mjeseci na porodiljskom i to joj nikada do tada nije rekao.

Kada je još radila u 2005 i kada ga je izvjestila o svojo trudnoći on je izjavio da šteta kako se taman uhodala u toj firmi i naučila raditi,a da će morati otići na porodiljni.

Isto tako sam pronašla u n.n. da je poslodavac prije otkaza dužan upozoriti radnika na njegove pogreške u radu i dopustiti mu određeno vrijeme da to ispravi.

Molim vas pomozite mi da li ipak ima pravo na otpremninu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to je istina.

Međutim, kako je prije navedeno, prijateljica je "zaštićena" 15 dana po povratku na rad. Poslodavac joj u tom periodu ne smije otkazati, tj. može, ali takav je otkaz ništav (pada na sudu sigurno).

Nadalje, istekom ovoga roka poslodavac joj može ugovor o radu otkazati u formi redovitog otkaza kada ima pravo na otpremninu kako je prethodno odgovoreno, osim u slučaju koji ste naveli (skrivljeno ponašanje radnika).

Ako bi to zaista bio slučaj prijateljice, tada joj poslodavac mora omogućit davanje obrane te je prije samog otkazivanja upozoriti na dužnost urednog izvršavanja obveza preuzetih ugovorom o radu te ukazati na mogućnost otkaza.

Međutim, poslodavac joj može ugovor o radu i izvanredno otkazati, kada nema niti otpremnine, niti otkaznog roka pa ni upozorenja, a ne mora joj niti omogućiti davanje obrane.

Bitno je da se radi o takvoj povredi radne obveze da nastavak radnog odnosa više nije moguć, a otkazuje se u roku od 15 dana od dana kada je saznao za činjenicu na kojoj se otkaz temelji.

Otkaz mora biti obavezno obrazložen i dat u navedenom roku (inače pada na sudu sigurno).

Ako prijateljica dobije ovaj otkaz ili pak redoviti zbog skrivljenog ponašanja - odmah angažirati odvjetnika.

Pozdrav!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija