Jump to content

Ovrha obračunatih kamata


anonimno

Preporučene objave

Na temelju vjerodostojne isprave - obračuna kamata, javni bilježnik je donio je rješenje o ovrsi. U pitanju su plaćeni računi za vodu na koje pri uplati nije plaćena zak.zatezna kamta zbog kašnjena. Zadnja uplata po tim računima je izvršena 04.03.05. g. i od tada nikakvi zahtjevi sve do ovog rj. o ovrsi.

Ono što me zbunjuje je sljedeće:

1. ZOO određuje da sporedna potraživanja zastaruju kad zastari glavno potraživanje. Plaćanje zastarjelog duga prekida zastaru i zastara teče otpočetka. Za račune za vodu je zastara 1 g., pa s obzirom da je račun plaćen 04.03.05. je li nastupila zastara? To zbog toga što odredbe ZOO-a o zastari kamata određuje da za povrmena potraživanja zastara nastupa za 3 g.

2. ZOO također određuje red naplate pri kašnjenju: od uplaćenog se prvo namiruju kamate, pa što ostane ide za glavnicu. Međutim, ZOO-om je određeno i to da se prestankom glavnog potraživanja (uplatom) kamate osamostaljuju, pa se u parnici mogu zahtijevati zatezne kamate od dana podnošenja sudu zahtjeva za njihovu isplatu tzv. procesne kamate.

Kakav prigovor mogu uputiti, t. koji bi bio najefikasniji?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija