Jump to content

Darovni ugovor - savjet


anonimno

Preporučene objave

Baka želi darovnim ugovorom darovati seosko imanje unuku, koji nema hrvatsko državljanstvo (živi u Sloveniji). Što bi bilo najbolje napraviti, da bude oslobođen poreza na darivanje? Kako početi za uknjižbu vlasništva? Što se dogodi ako baka umre prije godinu dana - mora unuk vratiti imanje ili platiti nužni dio svojoj majci in njezinom bratu.

 

Hvala unaprijed na odgovoru i savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekada je baka mogla darovati unuka bez plaćanja poreza, ali je bilo bitno navesti da je to dar za vjenčanje,rođendan,diplomu ili neku drugu prigodu.Raspitajte se vrijedi li to i danas.Kakve veze ima unuk Slovenac?Pa kako pola dalmacije nasljeđuje iseljenici iz Amerike.Nasljedstvo je nasljedstvo.Ili se ovdje radi o muljaži,skrivanje od majke i brata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To se ne može izvesti zbog Slovenčeva državljanstva. Naime, strani državljanin može steći nekretninu u RH nasljeđivanjem, ali ne i darovanjem. Odnosno, bilo bi potrebno po sklapanju ugovora o darovanju zatražiti suglasnost ministarstva pravosuđa. Ako bi baka ostavila oporuku, valja voditi računa da nasljednici koji su "ispred" unuka imaju pravo zahtijevati svoj nužni dio (polovica zakonskog dijela).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Molim još za savjet oko darovanja ili nasljeđivanja seoskog imanja. Što je bolje napraviti - oporuku ili darovni ugovor i sačekati sa njim na postupak uknjiženja do 1.veljače 2009 g., kada če se stranim fizičkim osobama dopustiti kupnja nekretnina pod istim uvjetima kao hrvatskim.

Samo se bojim, jer je u pitanju seosko imanje.

Oporuka i darovni ugovor? Molim savjet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U smislu mogućnosti da se jave nasljednici koji bi zakonski bili u liniji nasljeđivanja ispred unuka, i jedno i drugo nije sigurno - može se pobijati, tražiti nužni dio. Moje mišljenje je da nema velike razlike, posebno zbog činjenice što mora tražiti suglasnost Ministra pravosuđa i ne može steći nekretninu (formalno-u zemljišnim knjigama) do tada.

Što se tiče poreza na promet nekretnina, isti se ne plaća između predaka i potomaka u prvoj liniji. S druge strane, unuk, sve i da treba platiti porez, to ne bi morao učiniti sve dok ne stekne suglasnost Ministra pravosuđa (što Slovenci za sada niti ne mogu). No, ponavljam, nema obveze plaćanja poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala 3X! A pod predpostavkom, da je u pitanju seosko imanje, postoji opasnost, da u slučaju darovnog ugovora bude problem oko stecanja vlasništva u zemljišnim knjigama. Ako se ne varam, putem oporuke in nasljeđivanja nije problem. Dali je kod darovnog ugovora situacija ista, jer se ide za seosko imanje(posebnog interesa i zaštite od RH)?

Molim za savjet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija