Jump to content

obeštećenje


ivanka321

Preporučene objave

Molim odgovor da li nakon suprugove smrti imam pravo u njegovoj roditeljskoj kući u kojoj smo živjeli dosta godina i ulagali naše novce. Nadogradili smo dio kuće i posjedujem dosta računa koji to potkrijepljuju.Brak je nažalost bio bez djece. Poznavajući jako malo Imovinsko-pravni Zakon mislim da nemam pravo na dio kuće suprugovih roditelja ( ja i suprug smo poslije napravili svoju ) ali da li mogu potraživati uloženi novac ( dogradnja, renoviranje kuće ) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o kući u vlasništvu suprugovih roditelja, tu prava nemate budući se dogradnjom, nadogradnjom ili preuređenjem ne može steći pravo vlasništva.

 

Glede izvršenih ulaganja, imali biste pravo na povrat polovice tih ulaganja, ali glede toga citiram vam dvije vrlo znakovite sentence našeg VSRH-a -

 

1. "Nema zakonske osnove za povrat ulaganja učinjenih prilikom adaptacije kuće kad su ta ulaganja izvršena dobrovoljno i besplatno, pri čemu se nije očekivala niti zahtijevala naknada." (VSRH, Rev -580/2007-2od 29. kolovoza 2007.).

 

2. "Zastara potraživanja s naslova neosnovanog obogaćenja zbog ulaganja u tuđu nekretninu ne prekida se podnošenjem tužbe radi ostvarivanja stvarno-pravnog zahtjeva na toj nekretnini. Pravilan je zaključak sudova o zastari potraživanja iz protutužbenog zahtjeva, naime bezrazložnog obogaćenja na strani tužitelja – protutuženika ulaganjima rada i sredstava u njegove nekretnine od strane prednika tuženika –protutužitelja. Zastara u slučaju bezrazložnog obogaćenja tuđim radom i sredstvima počinje teći prestankom korištenja rezultata toga rada i sredstava od strane treće osobe. Pogrešan je stav suda drugog stupnja da je zastara počela teći 1964. g., kada je pravomoćno odbijen stvarno-pravni zahtjev pravnog prednika tuženika – protutužitelja u pogledu iste nekretnine – kuće, jer se vođenjem takvog spora ne prekida zastarijevanje zahtjeva zbog bezrazložnog obogaćenja ulaganjima u istu nekretninu."

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev-1958/1990 od 11.12.1990.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija