Jump to content

Razvrgnuće suvlasništva


blondina32

Preporučene objave

Poštovani,

u postupku smo razvrgnuća suvlasništva koje je pokrenula moja "draga" teta. Uglavnom, nije bitna pozadina stvari :ljut: jer bi o tome mogla na dugo i na široko! Majka i ja smo suvlasnice 1/4 kuće, a teta vlasnica 1/2. Teta je pokrenula postupak civilne diobe (sud oko mogućnosti etažiranja je gotov i nema mogućnosti da se kuća etažira) jer se nismo mogli dogovoriti oko isplate. Mene zanima da li moja sestra može ući u dražbu i kupiti samo polovicu kuće (tetin dio) ako nije vlasnica kuće! Ili mora kupiti cijeli dio? Mama i ja smo suglasne da ona otkupi tetin dio! Da li moguće, za vrijeme trajanja postupka, da mama svoj dio darovnim ugovorom prepiše njoj, pošto ona nije suvlasnica kuće, pa da ne mora kupovati cijelu kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, nažalost u vašem slučaju je tetka u najpovoljnijem položaju kao suvlasnik 1/2.

Može se pojaviti kao ponuditelj, i ako je najbolji ponuditelj iznos njene ponude biti će umanjen u omjeru njenog suvlasničkog dijela.

 

Ovo govorim zato jer se sestra može pojaviti kao ponuditelj ali licitira za cijelu nektninu, ne može samo za tetkin dio bez obzira na vašu suglasnost.

 

Ako je moguće darovanje (ako postoji zabilježba spora prema Zakonu o zemljišnim knjigama onda nije moguće, možete vi napraviti darovni ugovor ali se ne može upisati vlasništvo u ZK) sestri bi trebali darovat suvlasnčki dio i majka i vi, jer bi u slučaju da je sestra najbolji ponuditelj a ima samo 1/4 (darovani majčin dio) morala bi uplatiti cijenu umanjenu samo za svoj dio. Ili da majka svoj dio daruje vama, pa ste u istom položaju kao što sam napisao za tetku.

 

Da li postoji još neki pravni aspekt koji bi zabranjivao darovanje u trajanju postupka razvrgnuća, nije mi poznato, pa bi molio da me se nadopuni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

hvala na brzom odgovoru. Da li onda po tome i ja, koja sam vlasnica 1/4, moram kupiti ne samo tetinu polovicu nego i maminu drugu četvrtinu? Jer se vanparnični postupak koji je teta pokrenula vodio protiv mene i mame kao jedne protustranke, a ne svake zasebno i ja sam dobila dojam da ja ne trebam kupovati i mamin dio, već samo tetinu polovicu, kad se mi s tom prodajom ionako nismo slagale, te bi i dalje htjele živjeti u spomenutoj kući. Samo se teta nije htjela nagoditi van suda, tj. htjela je preveliki iznos za isplatu koji joj mi ne možemo dati, a koji ona (realno gledajući) nije ni zaslužila, pošto nije dala ni lipu za izgradnju kuće (mada znamo da to u ovom slučaju nema veze). Da li imam ikakve veze što mama i ja živimo u toj kući i to nam je jedina nekretnina, dok teta tu ne živi niti je ikad živjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li imam ikakve veze što mama i ja živimo u toj kući i to nam je jedina nekretnina, dok teta tu ne živi niti je ikad živjela.

 

Poštovana, ima.

Odluku o civilnoj diobi sud donosi nakon dobivenog negativnog nalaza i mišljenja sudskog vještaka građevinske struke o mogućnosti geometrijske diobe nekretnine (a vi ste rekli da nema mogučnosti). Zajedno s nalazom i mišljenjem, sudski vještak napravit će i procjenu vrijednosti nekretnine. Procijenjena vrijednost bit će osnova za određivanje minimalne i početne kupoprodajne cijene nekretnine u budućem postupku javne dražbe.

 

E sad, ako već niste, ja bih vam savjetovao angažman stručne osobe. Baš zbog ovoga što ste naveli, te činjenice da se dražba odvija po pravilima Ovršnog zakona, kao i novine, putem Fine i jedinstvene elektroničke dražbe.

 

A također zbog mogučeg, vašeg zahtjeva za razvrgnuće isplatom temeljem čl.51 Zakona o vlasništvu, za što imate "osobito ozbiljan razlog".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija