Jump to content

Suvlasništvo nad nekretninom


nekretninazagreb

Preporučene objave

Dragi svi, molim za pomoć. Dakle, opisati ću situaciju najbolje što mogu.

Nekretnina, kuća od 60m2 stambenog prostora, koja se nalazi u Zagrebu u suvlasništvu je Mame(50%), sestre (25%) te brata (25%). U kući žive mama, očuh koji nije prijavljen, sestra, njezin muž - prijavljen na adresi, te njihovo maloljetno dijete. Brat je prijavljen na adresi ali živi u podstanarstvu zbog neslaganja u obitelji. Brat želi dograditi kuću, tj zatvoriti terasu i napraviti sebi stambeni prostor. Sestra to ne odobrava, kao ni mama. S obzirom da je brat suvlasnik kuće ima li pravo svejedno graditi? Ima li pravo napraviti sebi stambeni prostor s obzirom da ih živi 6 na istoj adresi na 60m2? Molim vas za pravne savjete kako riješiti situaciju kao što je ova. Dakle 25% vlasnik kuće ali drugi suvlasnici ne pristaju na nikakav dogovor. Nudilo im se : sufinanaciranje bratove rente, vraćanje brata u kuću. Molim i za savjet - može li se isplatiti sestru na način da se isplati njezinih 25% i 25% koje će jednog dana naslijediti od mame te da se kuća prepiše 1/1 na brata? Mama bi u tom slučaju ostala u kući ali ne bi bila vlasnik. Te može li sestra u tom slučaju svejedno tražiti svoj nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Dakle jedini način za dobivanje potpunog vlasništva je isplata mame i sestre? Jer koliko sam vidjela u prijašnjim temama ukoliko mama daruje svoj dio bratu taj darovni ugovor sestra može osporavati?!

 

Postoji li mogućnost da se pravno traži naknada za najam svog suvlasničkog djela? S obzirom da brat nema mogućnost živjeti u toj kući već mora plaćati najam stana svaki mjesec.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko mama daruje svoj dio bratu taj darovni ugovor sestra može osporavati?!

da,ukoliko bi to predstavljalo maminu jedinu imovinu,u tom slučaju ostali nasljednici mogu zahtijevati nužni dio,ali naravno ne za života mame.

Postoji li mogućnost da se pravno traži naknada za najam svog suvlasničkog djela? S obzirom da brat nema mogućnost živjeti u toj kući već mora plaćati najam stana svaki mjesec.

postoji,budući da takvo pravo izvodi iz prava vlasništva,odnosno svog suvlasničkog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najljepša hvala na konkretnim odgovorima. Puno ste pomogli.

 

Dakle sada je najpametnije tražiti ostale suvlasnike -mamu i sestru da bratu isplaćuju mjesečno najamninu za njegov suvlasnički dio.

 

Znate li možda kako se to zahtjeva? Kako se određuje visina tog iznosa? Da predložite koje korake dalje napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam još jedno pitanje. Dakle recimo da sestra pristaje na isplatu svog djela. Također brat bi joj platio i dio koji bi joj pripao po nasljedstvu - znam da ste napisali da nije moguće ali on bi to isplatio pa nas zanima kako pravno to složiti. Mama bi ostala u kući ali bez vlasništva jer bi kuća bila 1/1 na brata. Zanima nas sljedeće:

1. na koji način pravno napraviti isplatu sestre i prepisati kuću 1/1 na brata a da sestra ili mama nemaju više nikada pravo osporavati tu isplatu ili tražiti nužni dio?

 

Dakle zanima nas da li je moguće pravno se osigurati od potencijalnih budućih tužbi i pokušaja napada na vlasništvo brata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija