Jump to content

II mirovinski stup; trajni odlazak u inozemstvo


Willy Zissou

Preporučene objave

Pozdrav svima;

 

Imam pitanje vezano za drugi mirovinski stup.

Naime; supruga I ja krajem rujna trajno selimo u inozemstvo i znam da sredstva uplaćena u prvi stup ostaju tamo ( koliko sam shvatio tu me spašava činjenica da sam napunio 15 godina radnog staža a čuo sam da je to minimum da se kasnije u penziji dobije bar nešto iz prvog stupa).

No; zanima me što se dešava sa sredstvima koja su uplaćivana u drugi mirovinski stup iz moje dosadašnje plaće?

Budući da mi je krajem rujna kraj radnog odnosa u HR sredstva više ne mogu uplaćivati.

Čuo sam da postoji mogućnost da se dobije povrat dijela uplaćenog iznosa ( točnije, da treba potpisati da se odriče jedne trećine) pa me zanima da li je ta informacija točna.

Ukoliko jest molim Vas za pomoć ( kome se obratiti te kako), a ukoliko se do tih sredstava ne može doći interesira me da li kasnije po tom dijelu iz drugog stupa imam prava bar na neki iznos u penziji te što se dešava sa tim novcem.

LP;

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto se tice drugog dijela pitanja na to vam je linkom odgovorio kolega sivko, a sto se tice prvog dijela pitanja djelomicno je tocno da ste navrsenjem 15 godina radnog staza osigurali i jednog dana mirovinu iz RH.

Znaci da idete u inozemstvo i radite totalno na crno (znaci da nemate vise ni dana priznatog staza) u ovom slucaju u RH imali bi uvjet za starosnu mirovinu sa 65;67 godina zivota/15 godina radnog staza.

Najme staz iz RH i staz iz zemlje u koju se selite i u kojoj cete raditi se zbrajaju i u ovom slucaju su vam vazne godine zivota za sad u vecini zemalja 65 godina a najvjerojatnije kad cete vi ici u mirovinu biti ce 67 godina zivota.

Sto znaci da i u RH imate 10 godina radnog staza a u npr. Njemackoj steknete jos 30 godina staza, vi cete iz RH dobivati razmjerni dio mirovine za 10 godina staza a isto tako dobivali bi razmjerni dio mirovine za 30 godina iz Njemacke.

Za lakse pojasnjenje evo i link:

http://www.mvep.hr/hr/hmiu/opce-informacije/mirovinsko-osiguranje/

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hr.htm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem vam na odgovoru.

 

Imam samo još jedno pitanje.naime; pogledao sam priložene linkove te ih pročitao; no i dalje mi nije jasno da li postoji ikakva mogućnost da se pri trajnom odlasku u inozemstvo sredstva uplaćena u drugi stup nekako povuku van iz drugog stupa? Naime; radije bih da imam ta sredstva u mirovinskom fondu zemlje gdje ću trajno živjeti i raditi ( kanada).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo jednog pitanja (koji bi bio slican vasem pitanju) i odgovora na njega vezano za 2 stup:

 

Pitanje:Udajem se i odlazim s budućim suprugom živjeti u inozemstvo. Što će biti s ostvarenim sredstvima u obveznom mirovinskom fondu?

 

Odgovor: Prestankom rada po bilo kojoj osnovi osim smrti i umirovljenja ne mijenja se status člana Fonda. Uplaćena sredstva doprinosa ostaju u mirovinskom fondu i kapitaliziraju se do umirovljenja.

 

Link: http://www.pbzco-fond.hr/info-zona/razgovarajmo-o-ii-stupu/najcesca-pitanja/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija