Jump to content

Fali jedan stan u knjizi položenih ugovora


anonimno

Preporučene objave

Zgrada je sagrađena 1904. godine. Nema etažnog elaborata. Ja sam nasljedio stan od bake u prizemlju, koji je ureno evidentiran u KPU. Na katu je drugi stan, koji je također uredno evidentiran i KPU i ima svog vlasnika. U prizemlju postoji treći stan koji nije nigdje evidentiran, vlasnica je preminula, stan je u derutnom stanju (11 godina nitko tamo ne ulazi), a i dan danas se nekakav spor vodi u njezino ime na županijsko sudu za taj stan kojeg nigdje nema evidentiranog. Preminula nema nasljednika.

 

1. Tko ima pravo na taj stan?

2. Kako je moguće da se spor vodi iako je vlasnica pokojna?

3. Ja sam zainteresiran za otkup tog stana, ali od kuda krenuti?

 

Probao sam na od njezinog odvjetnika, suda, katastra, grada....

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znamo o čemu se vodi spor i između koga, pa se ne može dati konkretna odgovor. ako ispadne da je stan bio vanknjižno vlasništvo preminule, ako nema nasljednika, stan će prijeći u vlasništvo općine/grada na području kojeg se nalazi.

da bi uopće stan bio prikazan u zemljišnoj knjizi, napravite slijedeće: 1) pribavite rješenje o zemljištu nužnom za redovnu uoptrebu zgrade (nadležni ured državne uprave), 2) uvjerenje o broju posebnih dijelova zgrade (nadležni ured državne uprave) i 3) uvjerenje o k.č. i adresi i kućnom broju zgrade (katastar). Budući da trenutno zemljište najvjerojatnije figurira kao društveno vlasništvo, nakon što sve ove isprave s vašim izvatcima iz knjige položenih ugovora dostavite gruntovnici, bit ćete brisani iz KPU i upisani direktno u vlasnički list, i to vi u 1/3, susjed u 1/3 i ovaj sporni stan u 1/3 kao društveno vlasništvo (za točne udjele potrebno je izraditi etažni elaborat koji košta 2-3 eura po m2). to bi bio neki početak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da bi i taj stan bio upisan u kpu potebno je pronaći ugovor zdruge ili ko je već raspolagao zgradom i prvog stanara/kupca ili osobe koja je imala stanarsko pravo ka kojoj je i otkup, a koja će u sebi imati podatke o tom stanu/sobost je bitna jer će o bt prvupis, a u vezi svih ostalih isprava vezanih uz zgradu, zastupanje i sl pozvati se na vašu ili susjedovu zbirku isprava i registar prodavatelja.

raspitajte se tamao gdje ste vi otkupili taj vaš stan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija