Jump to content

Nasljedstvo drugog stupca i banka?


Somnus

Preporučene objave

Poštovani, bila bih jako zahvalna ako mi netko može pomoći.

 

Prije nekih godinu dana mi je umro brat u 35 godini. Roditelji ja živimo u drugoj državi. Nije imao nikakve imovine niti kredita. Na računu je bio u dozvoljenom minusu nekih 19 000 kn (provjerila sam kada sam došla u njegov grad odjaviti stan i napraviti smrtovnicu).

 

Eh sada, mislili smo da će sud sam pokrenuti ostavinsku raspravu ali nas nitko ne zove već godinu dana. Brat je spominjao da sam ja nasljednica mirovine ali ne znam o kojem se stupcu radi (znam da nije treći) niti znam koja je suma u pitanju/je li uopće nasljedna. Roditelji bi dali punomoć da sam jedina nasljednica i ne bi bio nikakav spor.

 

 

Imam par pitanja:

 

-hoće li banka zatvoriti taj račun ili će možda još stavljati kamate na taj iznos? Moje roditelje je strah da ih ne bi potraživali ogroman iznos nakon x godina...

 

-kome se obratiti uopće da saznamo šta se desilo s tom javnom raspravom, koliko sam pročitala možemo je sami pokrenuti ali će nas koštati dosta kod javnog bilježnika plus nismo sigurni da uopće postoji nešto što se može naslijediti (osim dugova) a nismo u dobrom imovinskom stanju...

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam samo zbog čega vi insistirate na ostavinskoj raspravi,budući da umrli brat ima dug,a od imovine ništa.

Nadalje nevidim na koji način bi vi stekli mirovinu umrlog brata,pa sve i da bi to mogli,nema nikakve veze sa nasljeđivanjem,i za kraj treba istaknuti da pored vaših živih roditelja vi kao sestra umrlog nebi bili pozvani na nasljeđivanje.

p.s.kad ste pomenuli mirovinu,da li ste mislili na stjecanje prava na mirovinu ili pak podizanje novčanog iznosa posljednje isplačene mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

1. Znam da bi roditelji trebali biti pozvani (ja zivim s njima) ali jos nitko nije dobio nikakav poziv.

 

2. Ne znam bas hrvatske zakone ali sam procitala ovdje:

http://www.regos.hr/default.aspx?id=430

http://www.narodni-list.hr/posts/15995001

i pise da je se drugi stupac moze naslijediti samo nije objasnjeno u detalje.

 

3. Ne zanimaju me novci i neko nasljedstvo ali kao sto sam napisala zeljeli bi smo sve to staviti iza nas i zatvoriti knjigu, strah nas je da banka nakon x godina ne napravi nekakva potrazivanja a u slucaju da je moguce naslijediti taj stupac mogli bi mozda pokriti taj njegov minus na racunu ako je priblizna svota novaca

 

4. Mislila sam na podizanje novaca koji su uplaceni u drugi stupac (ne znam je li to moguce) jer mi brat nije poceo koristiti mirovinu (i preuzimanja minusa na racunu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija