Jump to content

Terasa umjesto krova - legalizacija


otok73

Preporučene objave

Pozdrav svima,

molim za pomoć u sljedećem primjeru i unaprijed se ispričavam ako je slično pitanje već postavljeno i ako ovo bude nerazumljivo...: stara kuća u nizu, stari grad. Kuća je podjeljena na dva vlasnika, stanovi razdvojeni stepeništem, isti krov preko cijele kuće.

 

Sada pitanje je, dali je moguće dio krova koji ne "gleda" na ulicu nego na unutarnje dvorište promijeniti u terasu. Visina terase je još uvijek nekih 50 cm ispod crijepa i dio krova na strani terase se spušta 1m prema toj terasi. Znači terasa nije preko cijelog dijela krova nego samo pola recimo, zid i visina stropa na tom dijelu su se povisili za cca 1m.

 

Popravak, sve je moguće izgraditi, to se zna, pitanje je, dali je to u ovo doba moguće još nekako legalizirati i kako??

 

Hvala na odgovorima i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, za početak bi vam bilo najvažnije ishoditi Lokacijsku informaciju u Upravnom odjelu za prostorno planiranje općine/grada. Lokacijska informacija se izdaje u svrhu upoznavanja s namjenom prostora i uvjetima provedbe zahvata u prostoru iz prostornih planova na određenom zemljištu, u vašem slučaju posebno, što postoji mogučnost posebnih uvjeta (stara kuća u nizu, stari grad) kao što su pojedinačno zaštičeno dobro ili objekt u zaštičenoj cjelini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, hvala na informacijama. Ali kakva je najgora ili moguća odluka grada? Jer razumijete, ta terasa nije tu neko kratko vrijeme,nego je to dio kuće već puno godina. Dali postoji mogućnost odluke i rješenja, da se to mora povratiti u prvobitno stanje bez ikakvih drugih opcija?

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada pitanje je, dali je moguće dio krova koji ne "gleda" na ulicu nego na unutarnje dvorište promijeniti u terasu.

 

Poštovani,

Iako je pitanje tako postavljeno da mi se učinilo da bi vi to tek htjeli napraviti, u biti odgovor je sličan.

 

Naime, sve što nije legalizrano po Zakonu o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama ("fleksibilni" zakon o legalizaciji 2012/13), može se legalizirati samo u slučaju striktnog poštivanja prostornih planova. Što bi značilo da vam opet treba Lokacijska informacija u kojoj bi saznali, kao što rekoh, uvjete provedbe zahvata u prostoru tj. da li je vaša terasa moguća i dozvoljena prostornim planom, pa ako je mogli bi ste pokrenuti postupak legalizacije, naravno uz veće "kazne" i naknade.

 

Savjetujem da se obratite i najbližem ovaštenom arhitek.uredu, trebali bi biti poznati s prostornim planom, a ako je moguća legalizacija ionako će te trebati njihove usluge za izradu Glavnog projekta, koji će vam uz izmjenu građevinske dozvole biti također potreban.

 

Lp

 

p.s. Lokcijska informacija je neupravni akt u kojoj piše o uvjetima provedbe zahvata u prostoru iz prostornih planova na određenom zemljištu, te vam njoj grad/općna neće nešto odobravati, zabranjivati ili tražiti povratak u prvobitno stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

hvala puno na svim tim informacijama. Tako je, terasa je već napravljena i zato je to sad mogući problem. Znači najprije lokacijska informacija koja će pokazati dali je na tom području na već dovršenim zgradama moguće nešto promjeniti.

A u vezi legalizacije, znači nešto se još uvijek može pokretati i legalizirati. Iako sveukupno ne izgleda i ne čuje se najbolje, evo, još jednom hvala puno.

 

Lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija