Jump to content

neispravna dimovodna instalacija


sljivan

Preporučene objave

Dobar dan. nemam pojma ništa o pravu, pa ne znam u koju rubriku bih smjestio ovo pitanje. ako sam krivo slobodno ju prebacite gdje spada...

 

imamo slijedeći problem. živimo u stambenoj zgradi. susjed iz prizemlja je spojio napu na dimnjak (što po nikojoj logici ne bi smio). supruga je razgovarala s njim. nije bilo koristi. razgovarao sam ja, ili bolje rečeno pokušao jer ne sluša nikog osim sebe. tako je i to otpalo. zvao sam dimnjačara, on mi je predložio da napravim neki test da vidim dal se plinovi vraćaju u stan, i isplao je da se vraćaju. međutim dimnjačar tvrdi da ne može ulaziti ljudima u stanove osim ako ga neko dobrovoljno pusti.

 

moje pitanje je. kome se slijedećem mogu obratiti ako dimnjačar to ne može (ili "ne može")? jel ima netko tko bi trebao stisniti dimnjačara ili da se javim policiji? nekom inspektoratu? kome? tko bi bio iduća instanca?

 

gledao sam na stranicama dimnjačarske udruge gdje navodi:

 

D.3.2.4. Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost dimnjaka te po nalogu inspekcije. Izvanredni pregled dimnjaka uključuje ispitivanja dimnjaka odgovarajućom primjenom norme HRN EN 13216-1 odnosno norme HRN EN 1859, te normi na koje norme upućuju kao i odredbi ovoga Priloga i posebnih propisa.

 

i slijedeće:

Članak 2.

Dimnjačarskom se službom smatra čišćenje i kontrola dimovodnih objekata i poduzimanje mjera za sprečavanje opasnosti od požara, eksplozija, trovanja, te zagađivanja zraka, kako štetne posljedice ne bi nastupile zbog neispravnosti dimovodnih objekata i uređaja za loženje.

Dimovodnim objektima, u smislu ove odluke, smatraju se usponski dimovodni kanali, spojni kruti elementi ložišta (uključujući i dimovodne zaklopke), sabirnice čađe i drugi dijelovi dimnjaka.

 

po ovome sudim da bi dimnjačar trebao izaći u izvanredni izvid situacije i spriječiti moguće trovanje i oštećenje opreme (jer se bojler zna i gasiti).

međutim ako on to odbija, kome se mogu javiti da se moj problem riješi prije nego netko strada?

 

zahvaljujem na svoj pomoći!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija