Jump to content

otkaz nakon 11.god rada u firmi


ivmilard

Preporučene objave

22.12.2015.završava mi porodiljni dopust od 3 godine.Telefonski mi je najavljen otkaz jer firma prestaje s radom.Imam 12 god neprekidnog rada na neodređeno u toj firmi.Koja su moja prava i imam li pravo na godišnji dopust i koliko dana: Ostvarujem li pravo na naknadu s biroa. Kakav otkaz trebam potpisati ?....Na osnovu kojih primanja ću ostvariti pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

22.12.2015.završava mi porodiljni dopust od 3 godine.Telefonski mi je najavljen otkaz jer firma prestaje s radom.

ivmilard,

to će, u Vašem slučaju teći otprilike ovako: Vi ćete primiti Odluku o redovitom otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga. Ja ne znam i ne znam dali Vi, nakon tri godine izbivanja,znate u kakovoj je situaciji Vaša firma i dali stvarno prestaje sa poslovanjem. Ukoiko bi ta situacija bila drugačije od rečene Vam telofonom možete se i drugačije postaviti. Ukoliko stvarno firma zatvara poslovanje e onda se na rečeni otkaz nema smisla Žaliti.

Dakle ako bude otkaz koji sam rekao i vi ga akceptirate to nikako ne može biti prije 15 dana od dana kada Vam je otkaz dostavljen (naravno u pisanoj formi) radi Zabrane otkaza prema Članak 34.Zakona o radu

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.

I naravno ne može biti prije nego odradite otkazni rok.

 

Imam 12 god neprekidnog rada na neodređeno u toj firmi.Koja su moja prava i imam li pravo na godišnji dopust i koliko dana: Ostvarujem li pravo na naknadu s biroa.

Temeljem staža od 12 godina kod tog poslodavca Vaša su prava sljedeća:

a) Imate pravo na najmanje trajanje otkaznog roka prema Članaku 122.Zakona o radu

(1) U slučaju redovitog otkaza otkazni rok je najmanje ,sukladno stavku :5) dva mjeseca i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno deset godina. Tu se možete dogovoriti sa poslodavcem da ne radite to vrijeme ali Vam je poslodavac dužan platiti ta dva i pol mjeseca.

Dakle rekli smo imate petnaest dana u kojima vam poslodavac po isteku korištenje prava ne smije otkazati i imate dva mjeseca i petnaest dana otkaznog roka ,dakle ukupno tri mjeseca.

b) Što se tiče GO iznimno u Vašem slučaju Zakon kaže da dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.Stoga možete iskoristiti cijeli godišnji odmor iz 2015. godine, ali najkasnije do 30. lipnja 2016. godine. Naravno ukoliko firma bude poslovala do tada.

c) Imate pravo na: Otpremninu temeljem Članaka 126.Zakona o radu i to (1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

 

 

Kakav otkaz trebam potpisati ?

Otkaz Vi NE POTPISUJETE ,jer je otkaz jednostran akt i izraz volje jedne strane iz Ugovora, U Vašem slučaju ,poslodavčeve. VI ćete potpisati samo PRIMITAK Odluke o otkazu, a poslje ukoliko se sa istim složite protekom vremena koje imate za podnošenje "Žalbe" - Zahtjeva za zaštitu prava od petnaest dana, otkaz će stupiti na snagu.

Na osnovu kojih primanja ću ostvariti pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje?

Nažalost,osim što znam da imate pravo naknade sa Zavoda ne bih Vam mogao reći kako se to računa. Posavjetujte se na Zavodu. Ili će Vam neko od naših odgovoriti.

 

Dakle ,kao što vidite "Vrag ni tak crn ,kak se činilo".:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija