Jump to content

zakon o oružju i zdrastveno uvjerenje


markun

Preporučene objave

molim vas ljubazno za savjet ili odgovor. Otac mi je dobio optužni prijedlog i kaznu od 3 tisuće kuna jer nije produžio uvjerenje o zdrastvenoj sposobnosti za držanje oružja. Uvjerenje od 5 godina isteklo mu je u 11.mjesecu 2014. i danas je dobio optužni prijedlog jer ga nije produžio. Možda nije neko opravdanje , ali kako je dozvola samo za držanje, on je na tu pušku koja je u podrumu skroz i zaboravio. Postoji li neka šansa ili savjet koji bi dobro došao za prekršajni sud. U činjeničnom opisu stoji samo kako je isti bio dužan dostaviti uvjerenje. Ne piše ni kad ni što..

 

Također ako znate da li postoji obveza policije da prethodno obavijesti da treba produžiti zdrastveno uvjerenje, jer sam čuo da neke postaje to rade samo ne znam da li je to zakonska dužnost policije?

 

Najljepša Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na dosadašnjim odgovorima. Doista je istina da mi otac nije produžio liječničko uvjerenje. Međutim, u optužnom prijedlogu su naveli da su dana tog i tog utvrdili da nije produžio liječničko uvjerenje. Međutim, taj dan nikako nije dan vremena počinjenja djela. Ono se produžuje svakih pet godina. Oni su u optužnom prijedlogu stavili datum da su utvrdili da nije produženo, tek nakon godinu i pol, nakon što je trebao produžiti. Da li se u tom smjeru može ići, da vrijeme počinjenja nije točno utvrđeno, pa da samim time niti izreka presude ne može biti razumljiva.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte si komplicirati. Iz optužnog prijedloga i priloga je vidljivo kada je rok istekao, kada je policija to utvrdila i sve ostalo i ništa od toga neće biti sporno na sudu, a izmotavanje neće biti u skladu s priznanjem i kajanjem.

 

Ili ćete krenuti u jednom smjeru (priznanje, kajanje...) ili u drugom (osporavanje optužnog prijedloga), neke sredine nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U činjeničnom opisu stoji samo kako je isti bio dužan dostaviti uvjerenje. Ne piše ni kad ni što..
Piše u zakonu o oružju a i na stranicama MUP-a.

"Protiv fizičkih osoba koje nisu priložile uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, podnosi se optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu radi provođenja postupka sukladno članku 55. stavak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 3000 do 15.000 kuna te zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva"

 

"Članak 55.

 

Fizičke osobe koje ne posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja sukladno Zakonu o oružju (»Narodne novine«, br. 69/92., 26/93., 43/93., 29/94., 108/95., 20/97., 27/99., 12/01. i 19/02.) ili kojima je ono isteklo, dužne su u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona nadležnom tijelu dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja koje nije starije od tri mjeseca.

 

Fizičke osobe koje u roku iz stavka 1. ovoga članka ne dostave nadležnom tijelu uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 3.000,00 do 15.000,00 kuna.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_05_59_1459.html

 

Međutim, taj dan nikako nije dan vremena počinjenja djela.
Nije ali je dan utvrđivanja prekršaja a optužni prijedlog se može podnijet sudu u roku 4 godine od počinjenja prekršaja tj.prekršajni progon-postupak mora završit u roku te 4 godine što je ovdje sasvim po zakonu.

 

Kako Drot kaže ili priznanje (zaboravio i nije pazio na izmjene zakona jer oružje drži zaključano u podrumu) i traženje smanjivanje kazne ili negiranje prekršaja koje ne može proći.

pa da samim time niti izreka presude ne može biti razumljiva.....
Nema izreke presude jer presude ni nema nego će je donijet prekršajni sud.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija