Jump to content

Tužba za razvod braka


putnik01

Preporučene objave

Prije nekoliko tjedana pokrenuo sam temu s nazivom Razvod i imovina, ali budući da se situacija počela razvijati u drugom smjeru, pokrećem novu.

Ukratko, žena mi je dugogodišnji psihički bolesnik. 26 ubolničenja u Hrvatskoj i još par u inozemstvu. Imamo dvoje djece, jedan je student. Zajedno smo bili 25 godina. Prije par godina stanje joj se počelo pogoršavati, da bi prije par mjeseci odjurila iz kuće. Živi s nekim likom kao beskućnica.

Jučer sam zaprimio tužbu za razvod braka, a kao razlog je navela da je "...suprug duže vrijeme fizički, psihički i ekonomski maltretira koristeći moju bolest...". Kao dokaz navodi se Odluka Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Otišao sam odmah do suda pogledati taj dokaz i skoro pao u nesvjest. Sve u svemu, gomila neistina, izvrnutih činjenica i laži. Izjava moje kćeri nigdje se ne spominje, a dobili su po nosu i policajci koji su jedno veće došli na intervenciju, jer su vjerovali meni, mojoj kćeri i sinu, a ne bolesnoj i alkoholiziranoj osobi koja je radila nered, fizički me napala i prijetila smrću. Jer, "...došlo je do diskriminacije temeljem spola u jednom dijelu policijskog postupanja u kojem je policija propustila pravilno ustvrditi tko je žrtva (fizičkog) nasilja u obitelji." Hoće reći nisu okrivili mene i samo mene, jer sam muško. A kako je pravobraniteljica uspjela utvrditi tko je žrtva, a tko zlostavljač samo na osnovi iskaza jedne osobe, k tome još i bolesne?

Također mi se se stavlja na teret što sam prijavljivao učestale nestanke supruge, tražio hospitalizaciju i bio brižan. Jesam li je trebao pustiti da u psihotičnom stanju luta gradom? Ili ode ko zna kamo i postane žrtvom kriminalaca? Već se događalo da u takvom stanju otputuje. A da nisam prijavljivao nestanke, vjerojatno bi me radi toga optuživali.

Ima toga još, sve skupa 8 strana.

Sad ću neko vrijeme imati zanimacije, jer prema Zakonu o ravnopravnosti spolova "...teret dokazivanja da nije bilo diskriminacije leži na protivnoj strani."

Ako netko ima kakav savjet kako se boriti protiv vjetrenjača, molim da mi javi, a koliko vidim da nisam jedini u sličnoj situaciji.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče diskriminacije, ona se stavlja na teret službama (policiji, hitnoj...), a ne tebi, tako da tu nećeš trebati ništa dokazivati. Inače, tu nisu utvrđene nikakve nezakonitosti, nego (ne sjećam se točno fraze), nedovoljne rodne osjetljivosti, pa nema postupaka, nego samo (neprovedivih) smjernica.

 

Što se tiče tužbe, ona u njoj može napisati što god želi, pa da su ti i vanzemaljci pomagali u maltretiranju, ali na sudu će biti razmatrani svi dokazi, tj. svi raniji događaji i sastavljeni papiri, vaše izjave, ali i izjave drugih članova obitelji i osoba upoznatih sa stanjem. S obzirom na povijest, ali i sadašnjost, ne bi smjelo biti problema. Jest da će postupak vjerojatno trajati i biti ružan, ali rezultat će vjerojatno biti povoljan.

 

Što se tiče mišljenja pravobraniteljice, ona isto ima pravo na njega (koliko god se mi ne slagali s njom u ovom konkretnom slučaju), ali konkretne stvari koja ona tu navodi nemaju veze sa zdravim mozgom i smatram da nikako ne mogu utjecati na tijek ove tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš danas gledam u Dnevniku kako neka ženska udruga poziva na ratifikaciju Istanbulske konvencije. Znaći da ona u RH još ne vrijedi. A Pravobraniteljica u svojoj odluci navodi upravo tu konvenciju i stavlja na teret policiji da ne postupa po njoj. Zapravo traži od policije da radi protivno zakonima RH. Ili ja sve to ne kužim? Žao mi je što je moderator promijenio naslov teme. Baš je bio prikladan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija