Jump to content

Pravo na dio imovine?


MarkCro

Preporučene objave

Poštovani

 

zanima me jedan imovinski pravni savjet u vezi sljedeće situacije.

Kakvoga prava ili dal uopće ikakvoga prava ima osoba u suživotu, u ovome slučaju s mojoj majkom, na kuću koja je u vlasništvu moje majke, a u testamentu piše da nakon njene smrti prelazi na vlasništvo sinovima? Dal dotična osoba ima pravo zatražiti ikakva prava na dio kuće, s obzirom da je suživot unutar toga objekta bez braka?

U slučaju da ima pravo zatražiti dio kuće, zanima me kako to spriječiti pravno? Dal je dovoljno prepisati unutar testamenta sve na sinove, ili je potrebno kod javnoga bilježnika ovjeriti izjavu gdje se osoba odriče bilo kakvih prava na imovinu?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tada navedena osoba ulazi u krug zakonskih nasljednika, te teoretski govoreći ima pravo zatražiti nužni dio, ukoliko bi isti bio povrijeđen. U tom slučaju bi imala pravo na polovicu zakonskog dijela (ako se radi o dvoje sinova, nužni dio iznosio bi 1/6).

 

Rješenje vam se nalazi u naplatnom pravnom poslu, tipa ugovoru o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju sa majkom, jer jedino to isključuje nasljedno pravo u cijelosti, uključujući i nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha jasno mi je. Šta ako dotična osoba potpiše izjavu (ako takvo nešto postoji), gdje izjavljuje da se odriče bilo kakvih imovinskih prava unutar te obitelji, te se ta njegova izjava ovjeri pravnim putem kod bilježnika ili odvjetnika uz potpis i prisustvo dvaju sinova, majke i te osobe? Dal postoji i takva solucija u pravnome smislu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija