Jump to content

Strani državljanin i kupoprodaja nekretnine


Emir04

Preporučene objave

Pozdrav

Pokusavao sam prije par godina kao stranac ( nisam drzavljanin EU) kupiti nekretninu u HR i istu uknjiziti na sebe, međutim nisam mogao to učiniti iz razloga sto sam nisam građanin EU. U početku su mi govorili da postoji pravo reciprociteta, to jest da na osnovu toga određeni građani BiH mogu kupiti u Hr nekretninu, međutim ni na osnovu toga nisam mogao. TO sve se desavalo prije nekih 4-5 godina.

 

Zanima me sad konkretno, da li ste sta u zakonodavstvu promjenilo ? Da li ja kao stranac ( građanin BiH) mogu kupiti nekretninu i uknjiziti je na sebe ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zakonski je ostalo sve isto. Dakle, osnova za stjecanje nekretnine u RH za stranca koji nije državljanin EU je i dalje na osnovi uzajamnosti (reciprociteta) i potrebna je suglasnost nadležnog ministrarstva. Uz napomenu, ako ste već predavali zahtjev za suglasnost a isti vam je odbijen, ponovni zahtjev imate pravo postaviti nakon isteka 5 god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija