Jump to content

Pomoć oko utvrđivanja osnove za tužbu


ledena_kisa

Preporučene objave

Poštovani,

 

unaprijed zahvaljujem na savjetima koje ćete mi pružiti. Radi se o sljedećem;

 

u jednom kaznenom postupku prije četiri godine sam nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu. U žalbenom postupku ista je prihvaćena te sam pravomoćno oslobođen u cjelosti od izdržavanja zatvorske kazne. Točnije, za to kazneno djelo niti na koji način nisam odgovoran iz odluke višeg suda. Radi se o sljedećem; veliki broj lokalnih i nacionalnih medija, a jedan od njih i u tiskanom izdanju objavio je da sam osuđen na zatvorsku kaznu. U tom novinskom članku nije objavljeno da sam nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, nego su napisali sljedeće; " ImePrezime jutros je na Općinskom sudu osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od xy ". Nigdje u člancima nije navedeno da se radi o NEPRAVOMOĆNOJ presudi. Nadalje, u samom članku je navedeno kako sam počinio više stotina prekršaja, što je također laž. Prekršaje jesam počinio, ali niti približno brojci koja je navedena u članku. Ja sam za isto djelo oslobođen u potpunosti, a niti jedan mediji to nije prenio. Danas na internetu i dalje stoje članci kako sam osuđen, te nitko nije objavio kako sam pravomoćno oslobođen. Bio sam počašćen naslovicom u lokalnoj novini koju čita cijela sredina u kojoj živim, svi su znali da sam " osuđenik ", a rijetki su kasnije saznali da ipak nisam kriv za to kazneno djelo. Jest da je prošlo puno vremena, ali zaista me smeta ovakva situacija. Smatram da su novine počinile KD klevete. Vidim da imam šest godina po odredbi kaznenog zakona da iste gonim za to djelo. Zanima me da li po navedenoj situaciji smatrate da imam osnova za to i vaše stručno mišljenje. Zanima me koliki su eventualni sudski troškovi u slučaju gubitka tužbe? Nadalje, koliko sam proučio zakon o medijima, isti mi jamči da tužim nakladnika po privatnoj tužbi u parničnom postupku u roku od tri mjeseca od saznanja za neistinitu informaciju. Ta odredba mi je malo nejasna. Pa vas molim ako mi se može detaljnije objasniti kako navedenu novinu ili novinara mogu tužiti i na koji način, isključivo za klevetu ili imam i pravo na tražbinu određenog iznosa radi štete koja mi je načinjena tim člankom. Članak čak i ne bi bio sporan da je u njemu navedeno " ImePrezime je nepravomoćno osuđen ". Naime, ponavljam, riječ nepravomoćno se nigdje u člancima ne spominje, a i u samom članku ima više neistina koje mogu dokazati. Ukoliko vas zanimaju dodatne informacije, mogu detaljnije pojasniti sve što vas zanima. Puno vam hvala na volonterskom odgovoru. Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš slučaj je, nažalost, primjer "profesionalizma" u današnjim medijima. Senzacionalizam i "žutilo" dižu tiražu i "klikažu", ostalo je nebitno.

 

Međutim, u vašem predmetu postoje određeni problemi. Da biste vi mogli potraživati naknadu neimovinske štete od nakladnika, potrebno je da se prethodno obratite glavnom uredniku i zatražite objavu ispravka odnosno ispriku ukoliko ispravak nije moguć, sukladno čl. 22. st. 2. Zakona o medijima. Bez ovog poteza ne udovoljavate procesnoj pretpostavci za dopustivost vaše tužbe za naknadom neimovinske štete.

 

Problem je u tome što objavu ispravka možete tražiti u roku od 30 dana od objave informacije, a taj je rok očito davno prošao. Eventualno da pokušate zatražiti da se objavi vijest kako ste pravomoćno oslobođeni.

 

Što se imovinske štete tiče, ispada da zakon ne postavlja prethodno opisano ograničenje, ali nju treba dokazati, a koliko vidim iz vašeg upisa, vi se više fokusirate na neimovinsku štetu.

 

Što se kaznenog dijela tiče, rok od 6 godina koji spominjete jeste rok zastare kaznenog progona. Međutim, treba imati u vidu kako se verbalni delikti progone privatnom tužbom, a glede iste opet ste vezani za rok od 3 mjeseca od saznanja za kazneno djelo i počinitelja, a i taj rok je očito već prošao. Osim ukoliko ste za navedene činjenice doista saznali u zadnja tri mjeseca, što će biti praktički nemoguće "braniti" na sudu ako zadnje objave datiraju otprije nekioliko godina, a što je vjerojatno slučaj.

 

Razumijem vas kako se osjećate, pogotovo jer u malim sredinama se često znade i "pakirati" ljudima koji ne odgovaraju uredništvu medija, iza kojih pak vrlo često zna stajati politika, ali na vašem mjestu ja bih pokušao sa zahtjevom da se objavi informacija kako ste pravomoćno oslobođeni. I tu bih se zaustavio.

 

Ali slobodno potražite i drugo mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija