Jump to content

Podjela poslije ostavinske


_damirs

Preporučene objave

Poštovani forumaši,

Imam veliki problem. Naime, nakon smrti roditelja, sestra i ja se nismo se mogli dogovoriti oko podjele imovine. Ja nju nisam mogao isplatiti, a ona je meni davala tako malo novca da se i bilježnik na ostavinskoj čudio. Sve je završilo na sudu i rađena je procjena imanja koje je procijenjeno na 550.000,00 kuna. Niti nakon toga nismo se uspjeli dogovoriti oko isplate i sad nas sud ponovno poziva na ročište. Vjerovatno zato da nam kaže da će on u ime nas po službenoj dužnosti, napraviti javnu dražbu. Mene zanima, s obzirom na procjenu sudskog vještaka od 550.000,00 kuna, kolika je početna cijena od navedenog iznosa za prvu dražbu, odnosno za drugu, ako prva ne uspije. Dali je to negdje regulirano, npr. u postotcima od procijenjene cijene vještaka.

Zahvaljujem na svim odgovorima.

S poštovanjem,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je u osnovi jednostavna. Naravno za vas i nije baš, ali ako sam dobro shvatio, vi i sestra ste jedini nasljednici, u tom slučaju znači da svatko dobiva 1/2 imovine. E sad pošto se vjerojatno radi o jednoj nekretnini, ne znate kako je podijeliti. Pa ako se vi ne znate sami dogovoriti, sud će je prodati i podijeliti novce na pola. Naravno moguće su razne druge varicije, da se jednostavno upišete kao vlasnici 1/2 i ništa dalje ne dirate ili da jedno uzme imanje, a polovicu isplati drugome (što vjerojatno nemate sredstava za to) ili da zajednički koristite imanje i sl. U svakom slučaju bih vam savjetovao da "zaobiđete" javne sudske dražbe i sl. jer ćete u tim slučajevima postići najmanju cijenu. Uvijek je bolja varijanta da se bilo kako dogovorite, pa u krajnjem slučaju da sami date imanje na prodaju i čekate "najboljeg" kupca... Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno ne znam, a ne želim pisati nešto bezveze napamet. Ali s obzirom da se danas nekretnine dosta teško prodaju, a znam da kad banke prodaje zbog dugova i sl. da su to "najbolje" nekretnine za kupiti, znači idu dosta ispod realne cijene, uglavnom lešinari koriste takve situacije itd. tako da se bojim da niste baš previše zaštićeni.. a koliko jeste ili niste, ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija