Jump to content

zakup poslovnog prostora - molim tumacenje!!!


anonimno

Preporučene objave

Clankom 35. , stavak 3 . Zakona o zakupu poslovnog prostora propisano je da:

 

"Raniji zakupnik koji sudjeluje i udovoljava uvjetima natječaja te prihvati iznos zakupnine objavljen u javnom natječaju sukladno odluci iz članka 6. stavka 2. ovoga Zakona ima prvenstveno pravo na sklapanje ugovora o zakupu."

 

Zanima me da li se navedena odredba primjenjuje i na podzakupnika, ako se zakupnik nije javio na natječaj?

 

:-D:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram ovaj odgovor malko ispravit, dopunit i konkretizirat.

Naime odredba na koju se pozivate je konzumirana i odnosila se na usklađenje ugovora o zakupu poslovnog preostora sa Zakonom o zakupu poslovnog prostora iz 90.-ih. Vrlo kratko, ova odredba konzumirana je u studenom 1998. i danas se više ne može primijenjivat na nikoga.

 

U međuvremenu je spomenuti Zakon pretrpio izmjene, te se danas zove Zakon o zakupu i prodaji poslovnog prostora (NN 91/96, 124/97 i 174/04). Donosim vam izvod odredbi do posljednjih izmjena (NN174/04) koje bi vam mogle bit zanimljive:

 

Članak 6.

(1) Poslovni prostor u vlasništvu Republike Hrvatske, općina, gradova, županija i Grada Zagreba, te pravnih osoba u njihovu vlasništvu ili pretežitom vlasništvu daje se u zakup putem javnoga natječaja.

(2) Uvjeti i postupak natječaja određuju se u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske, županijske skupštine, Gradske skupštine Grada Zagreba, odnosno općinskoga ili gradskoga vijeća.

(3) Postupak natječaja provodi i odluku o najpovoljnijoj ponudi donosi Vlada Republike Hrvatske, poglavarstvo županije, odnosno Grada Zagreba, grada ili općine, odnosno od njih ovlašteno tijelo, a za pravne osobe u njihovom vlasništvu ili pretežitom vlasništvu nadležno tijelo utvrđeno aktima te pravne osobe.

(4) Najpovoljnijom ponudom smatrat će se ona ponuda koja uz ispunjenje uvjeta iz natječaja sadrži i najviši iznos zakupnine.

(5) Brisano (****Ako sudjeluju i udovolje uvjetima postignutim na natječaju hrvatski invalidi Domovinskoga rata, razvojačeni hrvatski branitelji, članovi obitelji hrvatskih branitelja i civila poginulih, zatočenih ili nestalih i .... )

(6) Brisano (***Prije sklapanja ugovora ... mišljenje o pravnoj valjanosti ugovora...)

(7) Ugovor o zakupu sklopljen protivno odredbama ovoga članka ništav je.

 

»Članak 6.a

(1) Iznimno od članka 6. stavka 1. ovoga Zakona zakupodavac će sadašnjem zakupniku poslovnoga prostora koji u potpunosti izvršava obveze iz ugovora o zakupu, najkasnije 60 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, ponuditi sklapanje novog ugovora o zakupu.

(2) Ako sadašnji zakupnik ne prihvati ponudu iz stavka 1. ovoga članka u roku od 30 dana, zakupodavac će raspisati javni natječaj za davanje u zakup poslovnoga prostora u kojem će početni iznos zakupnine biti onaj koji je ponuđen zakupniku iz stavka 1. ovoga članka.

(3) U slučaju iz stavka 2. ovoga članka prvenstveno pravo na sklapanje ugovora o zakupu poslovnoga prostora imaju osobe iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji.«

 

 

Prema navedenom, prema Zakonu nema više prava prvenstva, osim kada vam zakupodavac 60 dana prije roka da ponudu za produljenje. Tad nema ni natječaja. Ako je natječaj objavljen, zakon ne daje nikome pravo prvenstva. Trebalo bi dakako provjerit što piše u odluci na temelju koje se poslovni prostor daje u zakup.

 

Podredno, ako ste bili legalni podzakupnik (vidi članak 20. Zakona), mislim da ne bi bilo zapreke da se ponuda ne bi mogla dati i vama. Ali očigledno nije....

 

BVB!

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija