Jump to content

Nadhipoteka??


assimilation

Preporučene objave

Pozdrav imam nekoliko nejasnoća u vezi podzaložnog prava/nadhipoteke, pa se nadam da netko može pomoći. imam dva pitanja ,prvo vezano za nadhipoteku i drugo vezano za podzaložno pravo na pokretnoj stvari.

 

1.koliko sam ja shvatio kod nadhipoteke(što je regulirano čl. 315 st. 2 Zakona o vlasništvu) hipotekarni vjerovnik postojeću hipoteku, može dalje opteretiti radi osiguranja nekog potraživanja koje treća osoba ima prema njemu. Sad me zanima što je točno predmet zaloga kod nadhipoteke, je li tu zalog zapravo pravo založnog vjerovnika na hipoteku? Jer nije mi jasno što će se točno prodavati ako hipotekarni vjerovnik ne ispuni svoju obvezu osiguranu nadhipotekom?Hoće li se prodavati samo pravo na hipoteku ili sama založena nekretnina?

Meni je osobno logičnije da to bude pravo...al eto da budem siguran :-D

 

2. Zakon o vlasništvu u čl. 315 st.1 propisuje da založni vjerovnik može založenu pokretnu stvar dalje založiti u granicama svojega prava i tako osnovati podzaložno pravo. U ovom slučaju zakon izričito kaže da da zal. vjerovnik može dalje založiti već založenu stvar (kod nadhipoteke zakon navodi da se zalaže sama hipoteka ali ovdje se decidno navodi da se može založiti --stvar).Znači po toj odredbi bi se ovdje u slučaju kada bi došlo do prodaje podzaloga , zapravo prodavala stvar založnog dužnika koji nema nikakve veze s podzaložnim vjerovnikom,ali zaloni dužnik ipak ostaje bez svoje stvari? Ovo mi nema smisla...ili sam ja nešto pogrešno shvatio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija