Jump to content

Komunalni doprinos - molim pravni savjet


anonimno

Preporučene objave

Molim tumačenje članaka 32. i 33. Zakona o komunalnom gospodarstu. Naime, mora li se Rješenje o komunalnom doprinosu odnositi na lokaciju na kojoj se gradi objekt za koji se traži Građevna dozvola, ili se može odnositi na bilo koju lokaciju u lokalnoj samoupravi (koja može biti udaljena i par kilometara od predmetne lokacije)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam trenutno pred sobom Zakon o komunalnom gospodarstvu, pa vam ne mogu odgovorit konkretnim člancima, i nisam sigurna da postoji obveza upisa katastarske čestice na kojoj se gradi.

Međutim, rješenje se izdaje za točno određenu građevinu (doprinos se obračunava na korisnu površinu, ne nužno određenu prema projektnoj dokumentaciji) i veže se na izdavanje građevinske dozvole koja se izdaje za gradnju na određenoj čestici.

Osim toga, postoji obveza jedinica lokalne samouprave, odnosno tijela koje vam izdaje rješenje, da u rješenju opiše stupanj izgrađenosti komunalne infrastrukture uz lokaciju na kojoj namjeravate graditi.

Zaključujem dakle, da vam se rješenje izdaje za određenu građevinu, određene namjene, točno određenog obujma koju namjeravate graditi na određeneoj lokaciji, odnosno čestici. Prema navedenom, rješenje se ne bi moglo odnositi na izgradnju na nekoj drugoj lokaciji.

 

BVB!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru, tako i ja mislim da bi trebalo biti, ali može li mi itko to sigurno potvrditi. Bio bih mu beskrajno zahvalan! Možda da još pojasnim stvar. U Rješenju o komunalnom doprinosu točno mi je proračunat iznos komunalnog doprinosa za kuću koju gradim (dakle u tom dijelu Rješenje se odnosi točno na građevinu). Međutim, dalje se u Rješenju ništa ne govori o izgrađenosti komunalne infrastrukture na navedenoj lokaciji, niti bliže. Dalje u Rješenju lokalna samouprava navodi da će komunalni doprinos koji sam uplatio koristiti za izgradnju pješačkih staza, jedne ceste, rasvjete, .. u ulicama (sve su one pobrojane) koje su od moje građevine udaljene 2 i više kilometara. Može li to tako? Ako ja dobro tumačim Zakon takvo Rješenje je, po Članku 32. Zakona o komunalnom gospodarstvu, ništavno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno je parcela na kojoj ste namjeravali graditi opremljena komunalnom infratrukturom. To bi prema takvom tumačenju značilo da niste dužni platiti doprinos.

Bez plaćenog (barem jednog obroka) nećete dobit građevinsku, a bez građevinske na kojoj usput piše i broj parecele, ne možete gradit.

Ako imate namjeru nešto mijenjat (lokaciju), a već ste platitli komunalni doprinos, odite u gradski (općinski) odjel gdje su vam rješenje izdali i zatražite izmjenu podataka u skladu sa stvarnim stanjem. Ne bi trebalo bit problema ni posebnih troškova. Tako će bit najlakše, a vjerojatno i najbezbolnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da se još uvijek ne razumijemo potpuno. Parcela na kojoj gradim nije opremljena komunalnom infrastrukturom, sva infrastruktura prolazi 100-tinjak metara od navedene parcele. Lokaciju ne želim mijenjati, nego graditi baš na toj parceli. Međutim, grad mi ne želi za uplaćeni komunalni doprinos dovesti infrastrukturu, niti čak odgovoriti kada to planira uraditi. U Rješenju o komunalnom doprinosu su mi naveli da će moj komunalni doprinos upotrijebiti za izgradnju onoga što sam naveo u prethodnoj objavi, a što je kilometrima daleko od moje parcele, a o mojoj parceli ni riječi. Na usmenom razgovoru pročelnik mi je rekao da mi ne može i ne želi reći ni kada će izgraditi komunalnu infrastrukturu na mojoj parceli, da to može biti za dvije godine, pet godina, deset godina. Ponašaju li se gradska uprava i pročelnik protuzakonito? Napominjem da je parcela u građevnoj zoni i da sada imam i urednu pravomoćnu građevnu dozvolu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam tako shvatila, pa ću sad pokušat razjasniti :

 

Komunalni doprinosi

Članak 31.

(4) Plaćanjem komunalnog doprinosa vlasnik građevne čestice, odnosno investitor sudjeluje u podmirenju troškova izgradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture utvrđenih Programom iz članka 30. stavka 4. ovoga Zakona.

 

**Vidite, ova odredba daje mogućnost da grade kom. infrastrukturu i negdje drugdje, a ne baš uz lokaciju na kojoj ćete graditi. Bitno da je u skladu s Programom.

 

 

Rješenje o komunalnom doprinosu

Članak 32.

(3) Rješenje iz stavka 2. ovoga članka obvezatno sadrži:

4. »popis objekata i uređaja komunalne infrastrukture koje će jedinice lokalne samouprave izgraditi u skladu s Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.«

5. »obvezu jedinice lokalne samouprave o razmjernom povratu sredstava u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz točke 4. ovoga stavka i ostvareni priliv sredstava.«

***Sad kad malo bolje čitam, obveza se doista veže samo na Program gradnje, što znači ako lokacija na kojoj namjeravate graditi nije obuhvaćena Programom - ne može bit obuhvaćena niti rješenjem.

 

Ima tu jedan ali, i to u sljedećem članku

Članak 33.

Obveznik komunalnog gospodarstva može uz suglasnost jedinice lokalne samouprave i sam snositi troškove gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz članka 30. stavka 1. točke 2. ovoga Zakona te da mu se ti troškovi priznaju u iznos komunalnoga doprinosa, pod uvjetima utvrđenim pisanim ugovorom s jedinicom lokalne samouprave.

 

***Kod nas se često koristi ova mogućost (btw. čitamo je kao obveznik komunalnog doprinosa). Dakle, radovi se kompenziraju za komunalni doprinos.

 

Neznam vam dati pravi savjet, ako vam ne odgovara ova mogućnost iz čl. 33., probajte se žalit.

 

 

Međutim nije mi jasno kako će vam dozvoliti gradit ako se nećete moći priključiti na komunalnu unfrastrukturu jer je obveza za priključenja i korištenja komunalne infrastrukture propisana čl. 34. ZOKG-u.

Članak 34.

(1) »Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi:

1. odluku o priključenju na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih i oborinskih voda i

2. odluku o obvezatnom korištenju komunalne usluge održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada.«

 

Žao mi je što nisam više pomogla. Ako uopće jesam...

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija