Jump to content

Neisplata poticaja u poljoprivredi


lanakuku

Preporučene objave

Poštovani interesira me tumačenje i odgovori na slijedeća pitanja koja se tiču za isplatu poticaja u poljoprivredi.(nadam se da postavljam pitanje na pravom mjestu).

 

Agencija za plaćanje (apprrr.hr) mi odbija isplatu poticaja za 2016g. uz obrazloženje da sam prekršio pravilnik iz 2016g članak 15. stavak(4) koji govori o "minimalni uvjeti održavanja poljoprivrednih površina u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj" u kojem piše:

-(4) Poljoprivredne površine registrirane u ARKOD-u kao krški pašnjaci korisnik mora održavati napasivanjem s minimalno 0,1 uvjetnim grlom po hektaru, za kategorije životinja navedenih u točkama 1. do 4. Tablice 6. iz Priloga 1. ovoga Pravilnika, ili košnjom.

 

a ovako glasi cijeli članak 20 koji govori o Prihvatljiva površina krških pašnjaka.(navodim ga čisto zbog usporedbe sa pravilnikom iz 2015 i 2017g)

-(1) Krški pašnjak je ekstenzivni pašnjak na obalnom, priobalnom i planinsko-priobalnom području na kojem se, osim trave i niskog raslinja pogodnog za ispašu stoke, mogu nalaziti i neprihvatljiva obilježja krajobraza i elementi krša. Prihvatljiva površina određuje se umnoškom ukupne površine ARKOD parcele i koeficijenta prihvatljivosti.

-(2) Razredi prihvatljivosti krških pašnjaka s obzirom na zastupljenost neprihvatljivih površina i pripadajući koeficijenti prihvatljivosti prikazani su u Tablici 5. u Prilogu 1. koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

U obrazloženju piše da sam bio dužan imati upisanu stoku u JRDŽ na moju firmu, a kako je nisam imao prekršio sam navedeni pravilnik.

Ono što mene žulja je činjenica da je kontrolor na terenu utvrdio da su pašnjaci korišteni odnosno da je napasivana stoka.

 

Da li sam prekršio članak 15.stavak 4 ako sam osigurao napasivanje(što je potvrdila kontrola na terenu) a nisam imao stoku upisanu na moju firmu?

Također moje pitanje je da li sam po članku 15.stavak(4) iz 2016 godine bio dužan imati stoku upisanu u JRDŽ na moju firmu?

 

Pomalo mi je smiješno da bi s košnjom zadovoljio pravilnik bez da imam ijedno grlo stoke registrirano na moju firmu ali ako sam osigurao napasivanje i time ispunio glavni uvjet(održavanja poljoprivrednih površina u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj) sam prekršio pravilnik po njihovom tumačenju.

 

Da ne bude zabune ovako je glasio taj isti pravilnik u 2015

članak15.

-(4) Poljoprivredne površine registrirane u ARKOD-u kao krški pašnjaci korisnik mora napasivati s najmanje 0,1 uvjetnih grla po hektaru.

članak 20

-(1) Korisniku može biti dodijeljeno pravo na plaćanje za površine krških pašnjaka ako u godini za koju podnosi jedinstveni zahtjev po prihvatljivom hektaru krškog pašnjaka na svom poljoprivrednom gospodarstvu drži najmanje 0,1 uvjetno grlo stoke.

 

A ovako glasi pravilnik u 2017g.

-(4) Poljoprivredne površine pod trajnim travnjacima evidentirane u ARKOD kao pašnjaci ili krški pašnjaci korisnik mora minimalno održavati napasivanjem sa najmanje prosječno godišnje 0,5 uvjetnih grla po prihvatljivom hektaru pašnjaka ili 0,3 uvjetnih grla po prihvatljivom hektaru krškog pašnjaka. Prosječni godišnji broj uvjetnih grla izračunava se na temelju broja grla koje korisnik ima upisane u posjedu u JRDŽ-u svakog prvog dana u mjesecu u kojem su grla evidentirana i to u razdoblju od 1. listopada 2016. godine do 1. rujna 2017. godine za kategorije životinja navedene u točkama 1. do 4. Tablice 6. iz Priloga 1. ovoga Pravilnika.

A u članku 20 koji govori o Prihvatljiva površina trajnih travnjaka piše:

(5) Korisnik će ostvariti potporu za one prihvatljive površine pašnjaka za koje je zadovoljena obveza iz članka 15. stavka 4. ovoga Pravilnika.

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija