Jump to content

slavko55

Preporučene objave

Osuđen sam za kazneno djelo uvjetno kao mlađi punoljetnik (radilo se o prevari s mobitelima), oštećenik me sada tuži po zakonu o obveznim odnosima. (NN35/05, 41/08, 125/11, 78/15) i po odredbi istog zakona čl 231. Mislio sam da nakon 3 godine nastupa zastara jer u samom kaznenom postupku nije pokrenuto traženje materijalne nadoknade. Molim odgovor dali se mogu pozivati na zastaru (kazneni postupak je završen 2013/2014g) ili se mogu braniti na neki drugi način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Problem kod vašeg slučaja leži u tome što je šteta produkt kaznenog djela, a u tom slučaju zastarni rok za potraživanje naknade štete jednak je zastarnom roku propisanom za kazneno djelo za koje ste osuđeni (dakle, ne vrijedi ovaj "klasični" zastarni rok za naknadu štete).

Izvan građanske domene, treba napomenuti i kako vam je najvjerojatnije izrečena uvjetna osuda sa tzv. dvostrukim uvjetom glede obeštećenja žrtve, pa se tada i u sklopu kaznenog postupka, u određenom roku, mogu poduzeti određene mjere od strane žrtve, koje bi vas "prisilile" da joj naknadite štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija