Jump to content

Dodatni posao


anonimno

Preporučene objave

Postovani,

 

zavrsio sam fakultet i radim u struci. S poslom sam zadovoljan ali bi mi dobro dosla dodatna zarada. Razmisljam upisati tecaj racunovodstva i time se baviti uz sadasnji posao.

 

Zanima me kakva je u tom slucaju procedura - da li trebam otvoriti privatnu tvrtku, da li moram placati jos jednom doprinose za zdravstveno / mirovinsko i sl...?

 

Hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisno o godišnjem prometu kojeg ćeš ostvarivati putem tog dodatnog posla. U svakom slučaju, prvo probaj raditi na ugovor o djelu. Ta se primanja obračunavaju kao drugi dohodak, bez prava na osobni odbitak, iz bruta ide 20 (15+5)% za mirovinsko, a na bruto 15% za zdravstvo. Nakon odbitka za mirovinsko osiguranje obračunava se porez u iznosu od 25% te prirez pripadajuće općine.

Svoju cijenu u ugovoru možeš odrediti u brutu ili netu (ukoliko je određena u netu, poslodavac odnosno naručitelj posla će je preračunati u bruto). Obveznik obračuna i uplate obveznih doprinosa i poreza je poslodavac odnosno naručitelj posla. Ne može se ni ugovorom odrediti da se ta zakonska obveza prebaci na tebe.

U slučaju kada imaš firmu, za svoj posao izdaješ račun, a doprinose obračunavaš i uplaćuješ sebi kao zaposleniku.

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija