Jump to content

Etažiranje prema diobenom ugovoru


Znam da ne znam

Preporučene objave

Poštovani,

Nakon nasljeđivanja ja i rođak smo postali vlasnici idealnih dijelova kuće i okućnice. Potpisali smo diobeni ugovor u kojem su točno navedene čestice i podijela istih i objekata na njima u naravi u metar. Ugovor nije ovjeren, ali smo ga obojica potpisali i potpisalo ga je nekoliko svjedoka. U svoj dio sam uložio za uređenje objekata i okučnice dosta novaca i htio bi se etažirati. Je li je porebna suglasnost rođaka ili etažiranje mogu napraviti samo na osnovu diobenog ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Za etažiranje Vam je potrabna suglasnost i drugog suvlasnika.

Naime, etažitanje se uspostavlja upisom u zemljišnu knjigu posebnih dijelova nekretnine kao samostalnih cjelina (etaža). Za tu uspostavu nužno je potrebno da suvlasnici uzajamno jedni druge ovlaste da izvrše takav upisa u zemljišnu knjigu.

U toj ispravi kojom se uspostavlja suvlasništvo na posebnim dijelovima nekretnine (međuvlasnički ugovor) moraju biti navedeni: ugovorne strane (vlasnik/suvlasnici) sa svom potrebnim podacima za identifikaciju osobe; nekretnina koja je predmet etažiranja prema stanju zemljišne knjige; utvrđenje da je izdana potvrda nadležnog upravnog tijela; utvrđenje diobe cijele nekretnine na posebne dijelove nekretnine koji su neodvojivo povezani sa određenim suvlasničkim udjelom (idealnim dijelom) cijele nekretnine, te dozvolu za uknjižbu.

U tom smislu siobeni ugovor kojeg spominjete može biti dokaz i vodič u etažiranju, ali sam po sebi nije dovoljan da bi se etažiranje provelo.

Evo, nadam se da sam Vam pojasnio.

Lp.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija